‘Feyenoord haalt Ajax niet in met nieuw stadion’

18-07-2018

Feyenoord zal Ajax bij de opening van het nieuwe stadion in 2023 niet inhalen wat betreft het spelersbudget. Dat blijkt uit informatie uit een vertrouwelijke presentatie, die door het platform Stadion op Zuid is gepubliceerd. Een woordvoerder van Feyenoord City bevestigt dat de stukken authentiek zijn.

Het fors verhogen van het spelersbudget (onder andere geld voor salarissen) is één van de belangrijkste redenen om een nieuw stadion te bouwen. Volgens de initiatiefnemers is het in de huidige, monumentale Kuip niet meer mogelijk om de inkomsten verder op te krikken, en is nieuwbouw de enige oplossing. Het hogere budget komt ook de club Feyenoord ten goede, die met de extra miljoenen de selectie verder kan versterken. Zo kan zowel nationaal als internationaal hogere ogen worden gegooid.

Investeerders
Het opnieuw ‘lekken’ van deze informatie over het stadionplan komt een week nadat ‘bezorgde Feyenoordsupporters’ eveneens vertrouwelijke cijfers bekend maakten over de stijging van de financieringskosten: van 422 miljoen euro naar 444 miljoen euro. De stukken over het spelersbudget werden op 19 juni gepresenteerd aan potentiële investeerders.

In een reactie verwijst Feyenoord City naar de website, waarop staat dat Feyenoord bij de opening van de toekomstige voetbaltempel aan de Nieuwe Maas wat betreft het spelersbudget kan rekenen op een bijdrage uit de stadionexploitatie van 25 miljoen euro. Dat is nu 18 miljoen euro.

,,Met mogelijke extra inkomsten is in de huidige plannen nog geen rekening gehouden. Zoals premies uit deelname aan Europees voetbal en hogere opbrengsten van merchandising en sponsoring”, zo luidt de uitleg. ,,Hierdoor wordt het voor de club mogelijk om structureel mee te blijven doen in de top van Nederland.”

Aandelen
Eerder stelde een groep eigenaren van De Kuip, verenigd in de VASF, als eis dat het ‘begrotingsgat’ met Ajax en PSV moet worden gedicht, als het nieuwe stadion open gaat. Deze vereniging heeft 43 procent van de aandelen in handen. Toestemming van de aandeelhouders is nodig, om in de toekomst een nieuwe stadionorganisatie op te kunnen tuigen.

Voorzitter Conré Oostrom blijft bij de voorwaarde wat betreft het spelersbudget. ,,We zijn hier duidelijk over geweest, en dat blijven we ook. We willen als serieus gesprekspartner worden gezien, en stellen ons constructief op. Maar wél met de criteria die we hebben aangegeven.’’

Hij wil met zijn definitieve oordeel wachten tot Feyenoord de businesscase voor het nieuwe stadion presenteert. ,,Dan gaan we er als volwassen mensen naar kijken. Wat waren onze uitgangspunten, en wat waren de uitgangspunten van Feyenoord? Waar staan we nu?’’

Bron: Ad.nl