Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor Feyenoord City

En wéér breekt een cruciale fase aan in het stadiondossier. Het ondernemingsplan is bijna klaar en ’n nieuwe ronde debatten in de raad dient zich aan. Gaat het nu wél lukken?

Om in voetbaltermen te blijven: Feyenoord City heeft wel meer balbezit, maar de doelpunten rijgen zich nog niet bepaald aanéén. Sterker nog: de tegenstand is weerbarstig en hard, waardoor de ene na de andere blessure valt te noteren. Het verlangen naar het eindsignaal is groot.

De laatste maanden is het stadiondossier – ofwel de bouw van een waar icoon op de oever van de Nieuwe Maas – weer in een ouderwets mijnenveld beland. Net zoals vroeger, met initiatieven van VolkerWessels en BAM, die na een enthousiast begin in zwaar weer terechtkwamen en, in hun geval, vervolgens standden op Zuid.

Keiharde eisen
Het is een teken aan de wand dat Feyenoordvoorzitter Jan de Jong juist nu naar buiten treedt met een ‘keiharde eis’ – of beter: ‘keiharde eisen’ – om de belangen van Feyenoord in al dit geweld veilig te stellen. Want een betere toekomst voor Feyenoord, dáár is het toch allemaal om begonnen?

En dat doet hij oprecht en met verve. Nee, de financiers staan nog niet in de rij om de zo gewenste miljoenen neer te tellen, waarmee de droom van een kersverse voetbaltempel à 63.000 plekken kan uitkomen, zo geeft hij ruiterlijk toe. En ja, er komen nog zat momenten aan waarop hij de stekker eruit kan trekken, mochten de verwachtingen niet kunnen worden waargemaakt.

Want Feyenoord zit gevangen in het keurslijf van ’17 geboden’, even zoveel voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een bijdrage van 40 miljoen euro in aandelen van de stad binnen te hengelen. Natuurlijk, destijds is er met het volle verstand voor getekend toen de gemeenteraad moest worden overtuigd, maar zijn al die punten anderhalf jaar later nog realistisch?

De aanval is de beste verdediging. Zo legde hij afgelopen vrijdag de eis op tafel dat Feyenoord als eerste mag profiteren van de opbrengsten van het nieuwe stadion, ofwel een jaarlijkse vergoeding van minstens 25 miljoen euro voor het ‘optreden’ in de grootse, toekomstige thuisbasis. Budget dat broodnodig is voor verhoging van het spelersbudget én daarmee een overbrugging van het ‘financiële gat’ met Ajax en PSV, die op dit moment de zilvervloot binnenhalen met deelname aan de Champions League.

Dus eerst Feyenoord en dan pas de banken plus andere financiers, inclusief de gemeente Rotterdam. En ofschoon ze in het stadhuis direct in een kramp schieten, lijkt het net dan toch te bollen. Want zowel voor- als tegenstanders van de stadionplannen scharen zich achter hun voorzitter; je zou het met een beetje cynisme draagvlak kunnen noemen.

Natuurlijk, bij Feyenoord City zullen ze deze plooi ongetwijfeld rap gladstrijken, maar de wandelgangen vertellen dat De Jong met dit pleidooi nog niet klaar is. Want zo’n mobiliteitsplan, hij is toch geen klaar-over? Feyenoord City. Dat kan wel eens verlengen worden.

Politiek
Nieuwe gemeenteraad, nieuwe kansen.
Waar eerdere nieuwbouwplannen nog wel eens werden getorpedeerd door lokale politici – de VolkerWessels-dome werd gevloerd door Leefbaar en D66 – staan met de huidige samenstelling van het Rotterdamse parlement alle seinen op groen. Onder aanvoering van het CDA lijkt er een ‘ja en amen-cultuur’ te zijn ontstaan met betrekking tot Feyenoord City, en is Partij voor de Dieren-frontman Ruud van der Velden een eenzame strijder tegen deze – in zijn ogen – ‘riskante en megalomane ontwikkeling op Zuid’. Een gelopen race dus, alhoewel Feyenoordbaas Jan de Jong met zijn eis om zich bij het nieuwe stadion als eerste te mogen laven aan de geldwaterval – een Dagobert Duck-achtige term uit de koker van Kuip-rvc-voorzitter én miljardair Cees de Bruin – kwaad bloed zet bij de tot dusver hondstrouwe plaatselijke volksvertegenwoordigers.

Draagvlak
Volop steun van Rotterdammers
, politici, ondernemers, bewoners en – dat vooral – supporters; het blijkt bij elk stadionplan een hels karwei. En het winnen van al dan niet fanatieke aanhangers van Feyenoord voor het huidige mega-project Feyenoord City – door critici al veelvuldig Feyenoord Shitty genoemd – bezorgt de bedenkers van deze metamorfose op de linker Maasoever slapeloze nachten. Het is juist een initiatief van tegenstanders van deze plannen, verzameld onder het kopje Stadion op Zuid, dat het draagvlak doet afkalven. Met Twitterkanonnades en het publiceren van geheime stukken zagen zij aan de steunpilaren van het nieuwe stadion en pleiten zij voor een verbouwde Kuip. Feyenoord City slaagt er tot dusver niet in om dit wassende verzet te pareren.

Financiën
Hét centrale thema bij de komst
van een nieuwe voetbaltempel op Zuid. Cruciaal is de businesscase, ofwel het ondernemingsplan van het stadion. Eerder al werd verwacht dat een gezonde financiële basis voor dit megaproject kon worden gepresenteerd, maar die vlieger ging niet op. Deskundigen van de International Stadia Group (ISG), die het rekenwerk controleerden, kwamen tot de conclusie dat de plannenmakers te optimistisch waren geweest: te veel bezoekers, te hoge horeca-omzet en te veel rondleidingen. Een jaarlijks gat van 2 miljoen euro dreigde; dat wordt nu opgevuld met extra geld uit het zakelijk deel van het stadion. Die missie lijkt te slagen, volgens Feyenoorddirecteur Jan de Jong. Hij schat de kans ’90 tot 100 procent’ dat een nieuwe versie de eindstreep wél haalt.

AD.nl