PvdA uiterst kritisch op stadionplannen Feyenoord City: ‘grote risico’s en financiële hocus pocus’

De politieke steun voor Feyenoord City kalft af. Niet alleen Leefbaar Rotterdam, maar ook de PvdA-fractie is uiterst kritisch op de financiële onderbouwing van een nieuw stadion voor Feyenoord. Volgens PvdA-raadslid Dennis Tak zijn de risico’s groot en is er zelfs sprake van ’financiële hocus pocus’.

Te veel risico’s, te weinig zekerheid op financieel rendement voor de gemeente. Dat zijn in het kort gezegd de grootste bezwaren van fractiespecialist Dennis Tak ten aanzien van een nieuw Feyenoordstadion. Dat bleek maandagavond uit een online partijbijeenkomst waar Tak zijn visie uiteen zette en met leden in gesprek ging over het heikele dossier. ,,Het rendement dat ons is voorgespiegeld is te optimistisch. Bij een klein zuchtje tegenwind mag het stadion geen dividend uitkeren’’, aldus de financieel expert tijdens de sessie.

Trekpleister

De kritische houding van de PvdA is een flinke tegenslag voor de plannenmakers van Feyenoord City, met een nieuw stadion langs de Maas als de absolute trekpleister. Dat betekent dat de Kuip vanaf 2025 wordt verlaten door Feyenoord. De club zelf gelooft in de nieuwe plannen, net zoals het stadsbestuur.

Het is de komende weken aan de gemeenteraad om in te stemmen met een investering van 40 miljoen aandelenkapitaal in het nieuwe stadion. De positie van de PvdA is cruciaal, ook omdat oppositiepartij Leefbaar Rotterdam zich tegen de plannen lijkt te keren. Zonder steun van Leefbaar moeten álle coalitiepartijen (VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en CU-SGP) instemmen voor een nipte meerderheid in de gemeenteraad.

Het is zeer de vraag of de PvdA het college zal volgen, zo bleek uit de PvdA-bijeenkomst. Tak noemde als belangrijk bezwaar dat er – naast de gemeente – zich geen andere grote aandeelhouder heeft aangediend. ,,De gemeente Rotterdam is de enige serieuze aandeelhouder met diepe zakken. Als er iets misgaat, is de gemeente de enige partij die geld kan bijleggen.’’

Landaanwinning

Verder noemde Tak de financiering ‘niet conservatief’, zoals was afgesproken. Ook zijn er trucjes uitgehaald om het rendement op te krikken door de looptijd te verlengen van 25 naar 27 jaar. Tak wees er ook op dat belangrijke investeringen niet worden meegerekend, zoals de landaanwinning om in de rivier te kunnen bouwen. ‘Financiële hocus pocus’, noemde hij dat. Interessant was ook dat Tak zei dat Goldman Sachs een ‘relatief hoge rente rekent’. Verder noemde hij het ‘zorgelijk’ dat de ‘ultiem rijke Rotterdammers’ niet willen investeren. ,,Ik had vanuit deze Quote 500-groep toch wel 50 à 100 miljoen euro verwacht. Het geeft te denken dat dit niet is gebeurd.‘’

Tak vroeg zich af hoe realistisch de stadionplannen zijn. ,,Wat kunnen we doen om de risico’s te verkleinen?’’ Het politieke debat, en de reactie van de wethouder op deze kritiek, staat de komende weken op de agenda.