Rotterdam steunt nieuw stadion voor Feyenoord

De gemeente Rotterdam stemt in met een nieuw stadion voor Feyenoord. De stad trekt in totaal 135 miljoen euro uit voor de komst van de toekomstige voetbaltempel, die aan de Nieuwe Maas moet verrijzen. Het omliggende gebied wordt eveneens aangepakt, met onder andere een nieuw leven voor de huidige Kuip, woningbouw, een mega-bioscoopcomplex, hotels en horeca.

De steun van de stad betekent een enorme overwinning voor Feyenoord, dat hunkert naar een opvolger voor de huidige Kuip. Die zit wat betreft exploitatie aan zijn top, grote concerten zijn verdwenen en interlands vinden er nog maar mondjesmaat plaats. De bouw van het nieuwe stadion start in 2019 en de oplevering is gepland in 2022. Dan verhuist Feyenoord van de huidige Kuip naar het kersverse ‘icoon’ aan de rivier.

De discussie in de gemeenteraad leverde aanvankelijk weinig vuurwerk op. Al ver voor het debat was duidelijk dat Leefbaar Rotterdam (minus raadslid Dries Mosch), CDA en D66 (minus raadslid Jos Verveen) vóór zouden stemmen. Ook de ChristenUnie-SGP, PvdA, VVD en NIDA gaven groen licht. GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren stemden tegen. ,,Dit wordt een molensteen om de nek van Feyenoord’’, waarschuwde fractievoorzitter Jeroen van der Lee.

De stad neemt nu voor 40 miljoen euro in aandelen in de toekomstige voetbaltempel, en legt daarmee de basis voor de verdere financiering van het in totaal 365 miljoen euro kostende project. Feyenoord kan hiermee eenvoudiger budget lospeuteren bij banken en andere investeerders. Die gesprekken lopen al een poosje. De bouwgrond aan de Nieuwe Maas wordt voor 60 miljoen euro verworven en er wordt 35 miljoen euro in wegen en vervoer gestoken.

,,Een bijzondere bijeenkomst, want in 11 jaar zijn we nog niet zover gekomen’’, vatte wethouder Adriaan Visser (sport, D66) de discussie samen, ,,We hebben een nieuw stadion, hergebruik van de Kuip, een gebiedsontwikkeling en een sociaal-economisch programma voor een groot deel van Zuid. Dus het is veel meer dan alleen een stadion.’’ Hiermee is het pleit nog niet beslecht. ,,Er is altijd onzekerheid. Want vijf jaar vooruit kijken, wie kan dat? Daarom komen we nog heel vaak bij de raad terug.’’

Spelersbudget
Er werden door de fracties vele tientallen moties en amendementen ingediend. Een heet hangijzer is het zogeheten spelersbudget, ofwel de salarissen die Feyenoord kan uitbetalen aan de voetballers. Leefbaar Rotterdam wil dat dit bedrag rond de opening van het stadion in 2022 28 miljoen euro bedraagt en kreeg voor dit voorstel voldoende steun. Feyenoord heeft nu de komende anderhalf jaar de tijd om dit bedrag samen met ontwikkelaars, bouwers of sponsors te garanderen.

De stad stelt wel een hele trits harde eisen aan deelname aan deze mega-ontwikkeling. Zo moet de bouw volop banen opleveren in Rotterdam-Zuid, moet het parkeren goed geregeld zijn, evenals het aan- en afvoeren van publiek. Ook moeten supporters, ondernemers en omwonenden nauw worden betrokken bij de verdere ontwikkeling van de plannen. Eind 2018 wordt een definitief besluit genomen over Feyenoord City.

Historisch moment
Burgemeester Aboutaleb reageerde opgetogen na afloop van de vergadering. ,,Dit is een historisch moment’’, sprak hij. ,,Als je ziet wat er allemaal op Zuid gebeurt. Het Nationaal Programma, het Hart van Zuid en nu Feyenoord City. Er worden honderden miljoenen geïnvesteerd. Tel daarbij op wat we allemaal doen op het gebied van veiligheid, werkgelegenheid en onderwijs. Dit alles versterkt elkaar in Rotterdam-Zuid.’’

Hij deelde een groot compliment uit aan wethouder Visser. ,,Hoeveel mensen hij heeft aangehoord, aan zich heeft weten te binden. Ook vandaag weer. En de meerderheid in de raad was niet flinterdun, maar ruim.’’ Hij roemde ook de PvdA, VVD, NIDA en ChristenUnie-SGP, oppositiepartijen die vóór stemden. ,,Het was niet zomaar een politiek spel vandaag, waarbij de partijen buiten de coalitie automatisch tegen zijn.’’

AD.nl