Verveen: opheldering over ‘deal’ Feyenoord met Goldman Sachs

10-01-2018

De verwachte deal tussen Feyenoord en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs baart raadslid Jos Verveen zorgen.

De lijsttrekker van de nieuwe partij Stadsinitiatief Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld over de financiële verplichtingen die op Zuid worden aangegaan met de grote investeringsbank. ,,Want als straks het hele plan voor een nieuw stadion of Feyenoord City niet doorgaat, wie draait er dan op voor de kosten’’, vraagt hij zich af.

Hij ziet volop risico’s. ,,Het zou kunnen zijn dat bijvoorbeeld De Kuip als onderpand wordt gegeven. Zijn we die dan kwijt als de nieuwbouwplannen stranden? Of moet de stad dan bijspringen om erger te voorkomen’’, meldt hij. ,,Rotterdam steekt 40 miljoen euro aan aandelen in het project. Als aandeelhouder van een mogelijk nieuw stadion heeft de gemeente, namens de belastingbetaler, een belang bij financiële afspraken en verplichtingen die nu reeds worden aangegaan.’’

Voorzitter Jan de Jong van Feyenoord meldde dinsdagavond dat de afspraken met Goldman Sachs voor een overbruggingskrediet van 20 miljoen euro nog niet rond zijn. Feyenoord legt wel een aantal eisen op tafel: ,,De voorwaarde is dat de continuïteit van Feyenoord is gewaarborgd en onze prioriteit altijd zal zijn hoe goed we op het veld presteren.’’ Hij roept Rotterdammers op om de ambities van Feyenoord te steunen.

Verveen wil weten wie namens Feyenoord de overeenkomst met Goldman Sachs aangaat. ,,Is dat het stadion, of Feyenoord City?’’ Ook vraagt hij zich af hoe het zit met de nog openstaande lening van de stad aan het stadion en of er aan de destijds gestelde voorwaarden voor het verstrekken van 40 miljoen euro aan aandelen wordt voldaan.

Het onderwerp staat op de agenda voor een commissievergadering van volgende week woensdag.

AD.nl