Wethouder Visser: Feyenoord moet hard werken aan steun voor nieuw stadion

06-09-2018

Feyenoord moet er hard aan werken om voldoende steun voor een nieuw stadion te verwerven. ,,Draagvlak is van groot belang”, zegt wethouder Adriaan Visser (D66, financiën), ,,en daar heb ik ook met de algemeen directeur van Feyenoord over gesproken. Iedereen die een beetje Feyenoordhart heeft moet worden gewonnen voor de plannen voor een nieuw stadion.”

Binnen de Rotterdamse raad zijn volop zorgen over het afnemend vertrouwen in een kersverse voetbaltempel in Rotterdam-Zuid. Zo ageert een groep ‘bezorgde Feyenoordsupporters’, verenigd in het plaform Stadion op Zuid, fel tegen de nieuwbouwplannen van Feyenoord en laakt onder andere het gebrek aan informatie vanuit Feyenoord City. Veel meer vertrouwen is er in renovatie van de huidige Kuip.

Visser: ,,Een aantal supporters – en niemand weer precies hoeveel – heeft hele duidelijke ideeën over hoe het wel of hoe het niet moet. Sommigen blijven de oude Kuip trouw, anderen willen wél een nieuw stadion, maar dan onder andere voorwaarden. Iedereen heeft een mening. Maar Feyenoord is aan de bal en die heeft nadrukkelijk gekozen voor een nieuw stadion aan de Maas. En dat onderschrijf ik.”

Toelichting
Eerder vandaag bleek dat de gemeenteraad van Rotterdam het rapport van de International Stadia Group (ISG) over de exploitatie van het nieuwe Feyenoordstadion niet te zien zal krijgen. Wél stelt Visser voor om ISG-specialisten toelichting te laten geven aan de raad. ,,Het hele rapport gaat niet, want er staat vertrouwelijke informatie in. En het project moet tenslotte nog worden aanbesteed.”

Een groter debat over dit onderwerp werd afgeblazen. Tot afgrijzen van aanvrager Ruud van der Velden, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, blokkeerden de coalitiepartijen zijn voorstel om de discussie over deze mega-ontwikkeling op Zuid op de reguliere raadsagenda te krijgen. Het werd nu een – veel korter – actualiteitendebat.

VVD’er Jan-Willem Verheij stelde niet ‘louter op geruchten’ een debat te willen voeren. CDA’er Christine Eskes merkte op de begeleidende stukken pas onlangs te hebben ontvangen. ,,Ik heb me onvoldoende kunnen voorbereiden ’’, betoogde ze. Vervolgens werd het punt van de agenda afgevoerd. ,,Diep triest’’, meende Van der Velden. ,,Schandalig dat de coalitie dit zo dichttimmert.’’

Rondleidingen
De International Stadia Group (ISG) constateert dat Feyenoord de exploitatie van de geplande voetbaltempel à 63.000 plekken te rooskleurig voorstelt. Zo komen er minder bezoekers, is er minder omzet in de horeca en worden er minder rondleidingen gehouden. Dat scheelt jaarlijks 2 miljoen euro aan inkomsten, waarvoor compensatie moet worden gevonden in het zakelijk deel van het stadion. Het definitief besluit over dit project is tot november uitgesteld.

Van der Velden wilde dat de raad het hele ISG-rapport kan inzien. Vooral omdat de stad van plan is om 40 miljoen euro in aandelen bij te dragen aan het toekomstige complex, dat een totale investering vergt van 444 miljoen euro. ,,Alle stukken moeten openbaar”, zo betoogde hij, ,,alleen als we alles kunnen zien, is het mogelijk om een weloverwogen beslissing te nemen.”

AD.nl