De ziel van Feyenoord moet verhuizen, en dat zorgt voor een stammenoorlog

Lang geleden werd in Rotterdam met on-Rotterdams tromgeroffel de bouw van een ‘stadion van internationale allure’ aangekondigd, pal aan de Nieuwe Maas en met een capaciteit van 80 duizend plaatsen. Voor het WK voetbal in Nederland had het klaar moeten zijn.

‘De Kuip, een gemeentelijk monument uit 1937, wordt niet afgebroken, maar krijgt een nader te bepalen bestemming’, schreef NRC Handelsblad droogjes. De vertrekkende burgemeester Opstelten toonde een mooie maquette van een stadion aan het water. Iedereen was opgetogen.

Dat was in 2008. Het ging niet door. (Dat WK in Nederland ook niet, Rusland kreeg het.)

Zo lang gaat het dus al over een nieuw stadion voor Feyenoord. Het is een flauwe grap geworden. Kent u die mop over het nieuwe stadion van Feyenoord, enzovoort. Ook diverse plannen om de Kuip te ‘vernieuwbouwen’ werden niet uitgevoerd; te duur, onvoldoende vooruitgang.

De stemming sloeg om toen in 2016 een nieuw project werd aangekondigd: Feyenoord City. Afgezien van de waardeloze naam klonk het veelbelovend. Vorig jaar ging de gemeenteraad akkoord met de bouw van het ‘iconische sportcomplex’ van 422 miljoen euro.

Niet alleen Feyenoord zou profiteren van het project, ook het stadsdeel Rotterdam-Zuid, dankzij iets wat met een vage term ‘gebiedsontwikkeling’ wordt genoemd. Het verzet tegen de verhuizing van Feyenoord leek dood te bloeden.

Hier zou iedereen beter van worden. Zelfs de fanatiekste tegenstanders legden zich erbij neer, althans, ze hielden ze zich stil. Eindelijk zou Feyenoord financieel zijn opgewassen tegen Ajax en PSV en misschien zelfs vaker landskampioen worden dan één keer in de twee decennia.

Op Feyenoord-city.nl worden de plannen uitvoerig toegelicht. Morgen beginnen met de bouw, denk je als je het allemaal eens rustig bekijkt, dit is het beste project aller tijden, maar zo simpel is het niet, kennelijk. Het blijkt namelijk toch een beroerd plan.

In een paar weken is de stemming omgeslagen. Een mediaoffensief van het heropgeleefde verzet sorteert veel effect. Invloedrijke supporters zaaien twijfels op stadionopzuid.nl en stellen een alternatief voor: renovatie van de Kuip én gebiedsontwikkeling. In grote stukken haalden deze maand ook het Algemeen Dagblad en Voetbal International glans af van de plannen.

In het AD kwam een econoom aan het woord die het financiële fundament onder Feyenoord City met twee woorden wegtrok: ‘Totaal onverantwoord.’ VI meende te kunnen concluderen dat de publieke opinie zich ‘razendsnel’ tegen Feyenoord City keert en maakte melding van een stammenoorlog.

Maar liefst vijf politieke partijen keren zich in hun programma tegen Feyenoord City. Bij nader inzien mag die goeie ouwe Kuip nooit verloren gaan.

In De Wereld Draait Door gaf schrijver Michel van Egmond het verzet een krachtige impuls met een gloedvol betoog. Hij lokaliseerde de ziel van Feyenoord (‘Ergens tussen de stalen constructies van het oude stadion aan de rivier’) en stelde een vraag die zelfs op Chinese wijsgeren en samenstellers van scheurkalenders veel indruk zal hebben gemaakt: ‘Hoe verhuis je een ziel, zonder dat de dood eraan voorafgaat?’

De conclusie van Van Egmond: ‘Het mag nooit, nooit, maar dan ook nooit verdwijnen.’ Kom daar als projectontwikkelaar maar eens overheen.

De ziel van Feyenoord in een nieuw tijdperk laten overleven, dat is, zo begrijp ik, nou precies waar de mensen achter Feyenoord City hun best voor doen. Maar het sentiment is omgeslagen. Een stammenoorlog staat op het punt van uitbreken en Feyenoord treft weer eens een bekende tegenstander: zichzelf.

Volkskrant.nl