Barst in politieke steun nieuw stadion Feyenoord

Het stadionplan van Feyenoord dreigt opnieuw in zwaar weer terecht te komen. Coalitiepartij PvdA gaat niet akkoord met de laatste versie van het ondernemingsplan en wil dat verantwoordelijk wethouder Arjan van Gils (D66, majeure projecten) een betere financiële deal sluit met Feyenoord. Dit nadat eerder ook onder andere Leefbaar Rotterdam, 50PLUS, Partij voor de Dieren en de SP forse kritiek uitten.

Financieel specialist Dennis Tak van de PvdA en zijn collega Gerben Vreugdenhil van Leefbaar hadden onlangs een hele trits vragen gesteld aan het college van b en w, nadat die de meest actuele businesscase voor het nieuwe stadion had laten doorrekenen. De fracties in de Rotterdamse gemeenteraad willen het naadje van de kous weten, omdat de stad 40 miljoen euro in aandelen in het project wil steken, maar wél zekerheid wil dat Rotterdam nog wat terugziet van deze investering. Totaal kost de toekomstige voetbaltempel 444 miljoen euro.

Tak is niet tevreden met de antwoorden van wethouder Van Gils, die woensdagavond openbaar werden gemaakt. ,,Ik ben nog steeds van mening dat de businesscase voor de gemeente niet overtuigend is”, legt hij uit. ,,En het gaat tenslotte om 40 miljoen euro die van ons wordt gevraagd. Er moet nog heel veel gebeuren om het voor de stad interessanter te maken. En het risico af te dekken. Weet je waar ik bang voor ben? Dat we straks 40 miljoen storten, en de bouwkosten uit de hand lopen. De eerste bij wie ze dan aankloppen is de gemeente Rotterdam.”

Niet blind ‘ja’ zeggen
Voorbeelden te over in het buitenland, zegt hij, waar gemeentes moeten bijlappen als stadionprojecten te ambitieus bleken te zijn. ,,Steden draaien daar op voor tientallen miljoenen euro’s extra. Dan staat er een leger spelers op het veld dat tonnen per jaar verdient, maar er moet wel gemeenschapsgeld in zo’n stadion worden gestoken. Ik hoop voor Feyenoord van harte dat het stadion er komt, en óók voor de stad, maar de voorwaarden voor de gemeenten moeten wel goed zijn. We willen niet helemaal achterin de rij staan. Dat signaal geven we nu af.”

De PvdA-fractie wil voorkomen dat er straks ‘scheve gezichten’ komen in de stad. ,,Ik snap wel dat Rotterdammers dan denken: wat is dat voor bodemloze put? Ik begrijp dat Feyenoord niet blij is met onze opstelling en telkens dit verhaal moet uitleggen aan andere investeerders, dat verdient niet de schoonheidsprijs. Maar ook het huidige voorstel aan de stad verdient niet de schoonheidsprijs. Daar kunnen we lang of kort over praten, maar dat zijn de feiten. We gaan niet blind ‘ja‘ zeggen.”

Fractievoorzitter Ellen Verkoelen van 50PLUS heeft voor komende donderdag al een spoeddebat aangevraagd over de huidige situatie rondom het nieuwe stadion. Dat de PvdA een voor de stad betere deal met Feyenoord eist, vindt ze een doorbraak, want tot nu toe was die partij een van de steunpilaren onder het plan. ,,Maar het getreuzel in dit dossier zorgt alleen maar voor hogere kosten. Is er nu een kogel door de kerk of niet? Zo niet, stoppen dan met die flauwekul. Beter nu je verlies pakken dan straks diep in de schulden duiken. Dat is de boodschap.”

AD.nl