Bewoners sturen ‘brandbrief’ over verkeer Feyenoord City

Bewoners van de Veranda maken zich grote zorgen over de mobiliteit rond De Kuip. Toezeggingen worden niet nagekomen en er zijn twijfels over het ‘verkeerscontract’ dat Feyenoord en de gemeente onlangs over Feyenoord City afsloten, zo schrijft de stichting Bewonersbelangen 010 de Veranda (BBV) in een gepeperde brief aan de gemeenteraad.

In het schrijven wordt vastgesteld dat er vrijwel niets terecht is gekomen van de beloftes die de president-commissarissen Gerard Hoetmer (Feyenoord) en Cees de Bruin (De Kuip) deden voor het seizoen 17/18. Die betroffen onder meer 250 extra plekken voor fietsen, 500 extra treinreizigers, minder parkeeroverlast in de wijk en 30 bussen voor georganiseerd vervoer.

,,Tot op heden is in het overleg tussen BBV en Feyenoord City alleen aandacht geweest voor de parkeergelegenheid op de Veranda. Er heeft een halfbakken pilot plaatsgevonden om bewoners een pas te geven. Helaas was de uitkomst van de proef zowel organisatorisch als conceptueel een mislukking.”

Ook de Noorderhelling – nu nog een parkeerplek als Feyenoord speelt – komt ter sprake. Die wordt vanaf augustus afgesloten, omdat er nieuwbouw van bouwmarkt Gamma moet komen. Dat bedrijf staat nu nog aan de andere kant van de Veranda, waar het nieuwe stadion is gepland. Met de eigenaar is overigens nog geen overeenstemming over de verhuizing.

,,De druk op de Veranda zal door het wegvallen van ongeveer 550 parkeerplekken alleen maar toenemen”, meldt de brief. ,,Er is een toezegging gedaan door de stad dat het verlies van parkeerplaatsen zou worden gecompenseerd voordat de werkzaamheden in de zomer van 2018 starten. Keer op keer wordt aangegeven dat er een oplossing in de maak is. Tot op heden is er echter niets concreet.”

Brug
De geplande brug tussen dit deel van Zuid en De Esch in Kralingen is eveneens een doorn in het oog. ,,Vorige week kwam die brug ter sprake in een overleg met Feyenoord City”, zegt voorzitter Helmich Rigter. ,,Ik stelde de vraag hoe groot de kans was dat die brug langs de Veranda komt. Een ambtenaar van de gemeente schatte die mogelijkheid in op 70 procent. Wel eerlijk van hem.”

Op beide oevers is volop protest tegen zo’n oeververbinding aan de oostkant van de stad. ,,Wij zitten er absoluut niet op te wachten”, klinkt het, ,,Maar ook de scheepvaart niet. Want er moet een beweegbaar deel in komen, om bijvoorbeeld coasters en kranen van 30 à 40 meter hoogte door te laten.”

De BBV hoopt met het bericht ‘de politiek wakker te schudden’. ,,Ze staan te juichen bij de plannen van het college. Vrijwel alle partijen in de raad. Dat het allemaal zo goed loopt met Feyenoord City. Maar we hebben een jaar gepraat met die plannenmakers, en dan wordt het boetekleed aangetrokken omdat het feitelijk een verloren jaar is. Dan hebben we dus voor Jan Joker overleg gehad. We mogen vragen stellen, dat wel, maar met de antwoorden wordt vervolgens niets gedaan.”

Een woordvoerder van wethouder Simons (Leefbaar, stedelijke ontwikkeling) zegt in een reactie dat hij de discussie in de raad afwacht. ,,Maar hij is altijd bereid om met de bewoners te praten, als ze hem persoonlijk benaderen”, aldus de zegsman. Feyenoord City onthoudt zich van commentaar.

AD.nl