BNR Bouwmeesters over Feyenoord City

Na elf jaar gesteggel heeft de Rotterdamse gemeenteraad eindelijk groen licht gegeven voor het project Feyenoord City. Er komt niet alleen een nieuw voetbal stadion, de hele buurt gaat op de schop en moet een meerwaarde in Rotterdam worden. Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 24 mei.

Studiogasten waren:

– David Gianotten, Managing Partner Architect bij OMA architecten
en
– Wilco Verhagen, projectmanager Gemeente Rotterdam

Sociaal-maatschappelijk ontwerp
Het ontwerp kwam dit keer wel door de gemeenteraad omdat, aldus Verhagen, het een impuls geeft aan Rotterdam Zuid zelf en het ook een relatie legt met de rest van de stad. Bovendien zorgt het ‘sociaal-maatschappelijke’ ontwerp naast woningen ook voor veel werkgelegenheid, met onder meer horeca en winkels. En het zorgt voor sportparticipatie door de jeugd in de buurt. Zo wordt de oude Kuip herontwikkeld met appartementen, een atletiekbaan en een bierbrouwerij.

Dichter op het veld dan in de Arena
Gianotten, wiens architectenbureau tekent voor het ontwerp van het gebied, en Verhagen benadrukten ook dat voor het project, dat totaal 1, 5 miljard euro kost, bij investeerders veel interesse bestaat. Ze legden ook uit dat het nieuwe stadion pal aan de Maas groter wordt dan het oude, met wel bouwkundige elementen van die oude Kuip – zoals een stalen draagconstructie – voor het behoudt van de oude stadionsfeer. Toeschouwers komen in het nieuwe stadion ook dichter op het veld te zitten, meldde Gianotten, “dichter dan in de Amsterdamse Arena”.

BNR Bouwexpo
Deze week in de schijnwerpers “de OV Terminal Breda”

Luister hier naar de uitzending

Bouwendnederland.nl