De Kuip wordt inzet van strijd tussen Quote 500-leden

Havenbaron Cees de Bruin voert een team aan dat een nieuw Feyenoord-stadion van €444 miljoen wil bouwen. Een groep investeerders, met naar verluidt Postcode Loterij-baas Boudewijn Poelmann in de basis, doet er alles aan om dat tegen te houden.

Morgen, 16 september, komen de leden van de Sportclub Feyenoord in een bijzondere zitting bijeen. De amateurtak bezit ruim 52% van de aandelen in Stadion Feijenoord N.V., eigenaar van de legendarische Kuip. Stemmen de leden morgen in met het voorstel om hun belang onder te brengen in een nieuwe BV, dan is De Kuip verloren. Dat stelt de stichting Vrienden van De Kuip.

‘Zeg maar gewoon: gestolen’, aldus Vrienden van De Kuip. Dit collectief, volgens diverse media ondersteund door een paar investeerders onder wie Poelmann , overweegt een gang naar de rechter. Intussen doet het er alles aan om het huidige Feyenoord-stadion niet ‘in verkeerde handen’ te laten vallen en het ‘misdadige voorstel’ van het bestuur te frustreren. Vandaar dat de stichting een eerder aanbod van €9 miljoen om die 52% zelf te kopen, heeft verhoogd naar €15 miljoen.

Vrienden van De Kuip vraagt de amateurclub twee maanden om zijn nieuwe geste financieel te onderbouwen. Het is de bedoeling dat de stichting in één klap €4 miljoen cash neerlegt en de rest de komende veertig jaar in jaarlijkse termijnen betaalt. De leden van de sportclub houden vanzelfsprekend hun recht om wedstrijden van de profclub bij te wonen.

Met het nieuwe bod, net op de valreep, overtroeft de stichting het aanbod van het huidige stadionbedrijf. Die biedt de amateurtak €11 miljoen, verspreid over de komende 42 jaar, plus zitplaatsrecht. Het stadionbedrijf wil zijn eigen aandelen inkopen, via een omweg. Een nieuw op te zetten BV is de koper en die wordt dan omgezet in een stichting. De Bruin, thans president-commissaris is van het stadionbedrijf, zal die stichting voorzitten.

Daarmee krijgen De Bruin en het stadionbedrijf alle touwtjes in handen. Maar het stadionbedrijf, dat met man en macht probeert om een nieuw Feyenoord-stadion van €444 miljoen uit de grond te stappen, heeft helemaal geen geld, betoogt Vrienden van de Kuip. Door flink te lenen bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is het stadionbedrijf zelfs al ‘technisch’ failliet. Kortom, het bestuur van de sportclub ‘begrijpt het niet, waarschijnlijker: misleidt u bewust’, aldus de stichting tegen de leden, die morgen bijeen komen.

Intussen beraadt Vrienden van De Kuip zich ook op een gang naar de Ondernemingskamer. Door zich diep in de schulden te steken en De Kuip te verpanden aan Goldman Sachs (met alle mogelijke gevolgen vandien) zou het stadionbedrijf, onder leiding van De Bruin, zich schuldig hebben gemaakt aan wanbeleid, betoogt de stichting. Door De Kuip ‘onder de Sportclub weg te trekken’, proberen bestuur en commissarissen van het stadionbedrijf ‘dit wanbeleid te verdoezelen’.

Als de amateurs morgen ‘nee’ zeggen tegen het voorstel van het stadionbedrijf, kan het Kuip-dossier weer kantelen ten faveure van renovatie van het huidige stadion van Feyenoord. Nieuwbouw is dan nog steeds een optie, maar dan wel ‘op termijn’.

Noch bij Indofin, van De Bruin, noch bij Novamedia, van Poelmann, werd zondag de telefoon opgenomen. Feyenoord won met 3-2 van ADO.

QuoteNet.nl