Dick Advocaat moet Feyenoord richting nieuw stadion leiden

Als Feyenoord zondag aantreedt tegen VVV rust op troubleshooter Dick Advocaat als nieuwe interim-trainer van Feyenoord niet alleen een zware druk om de sportieve prestaties van de trotse club uit Rotterdam-Zuid te verbeteren. Een club die op het veld en in de bestuurskamer in crisis verkeert.

Want als Feyenoord dit jaar niet verder komt dan een twaalfde plek in de competitie, dan is dit een bedreiging voor de komst van een ruim €400 mln kostend nieuw stadion aan de Maas. Een prestigieuze voetbaltempel die juist is bedoeld om de voetbalclub op te stoten in de vaart van het nationale en vooral internationale voetbal.

ISG, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in stadionplannen, kwam vorig jaar namelijk tot de conclusie dat Feyenoord voor een succesvolle exploitatie van het nieuwe stadion structureel in de top 3 van de eredivisie moet eindigen. Dan komen er voldoende toeschouwers voor de 63.000 plekken in het stadion én is er kans op de onmisbare inkomsten uit Europees voetbal.

En dat is nog niet alles. Het nieuwe stadion is op zijn beurt onlosmakelijk verbonden aan de realisatie van een nog omvangrijker prestigeproject: Feyenoord City. Zonder stadion geen Feyenoord City — en andersom. Dit project, door critici steevast aangeduid als megalomaan, behelst een €1 mrd kostende gebiedsontwikkeling ‘op Zuid’, de wijken in Rotterdam die kampen met hardnekkige sociaal-economische achterstanden.

Sluitend ondernemingsplan
Optimisten denken misschien dat er nog tijd genoeg is om orde op zaken te stellen. De bouw van het stadion start pas in april 2021, de oplevering is in juni 2024. Toch is het juist noodzakelijk in de huidige competitieronde sportief goed te presteren noodzakelijk.

In de eerste helft van volgend jaar staan er namelijk belangrijke beslissingen rond de stadioninvestering op het programma. Zo moet de Rotterdamse gemeenteraad een oordeel vellen of de gemeente ruim €130 mln moet investeren in het complex. Om dat te kunnen doen zullen de initiatiefnemers, Stadion Feijenoord (de huidige eigenaar van De Kuip) en Feyenoord, met een sluitend ondernemingsplan moeten komen.

Verder zal er een akkoord moeten komen over de financiering. Naast de gemeente moeten ook bedrijven, rijke particulieren, Rotterdamse ideële fondsen en institutionele beleggers kapitaal op tafel leggen. De rest komt van een (internationaal) consortium van banken.

Een ondermaatse positie op de ranglijst is slecht voor het vertrouwen in de toekomstplannen. En het trackrecord is al niet te best: van de afgelopen twintig competitierondes eindigde Feyenoord negen keer buiten de top 3. Slechts een keer werd het kampioen. De spelersbudgetten zijn aanmerkelijk kleiner dan bij de concurrenten Ajax en PSV.

Uit het nieuw te bouwen stadion moet voor Feyenoord een hoger spelersbudget rollen: €25 mln in plaats van €17 mln. Dat is te laat. De sportieve resultaten moeten al eerder flink verbeteren, voordat het nieuwe stadion in 2024 in gebruik genomen gaat worden. Dat betekent op korte termijn een hoger spelersbudget realiseren.

Maar hoe? Een buitenlandse investeerder aantrekken? Die wil zeggenschap en dat stuit op verzet van de harde kern van de club. Het is een complexe klus die een uitstekende directie vergt. Niet een directie die zoals nu uit interimmers bestaat.

Niet alleen op het veld zijn drastische maatregelen nodig, ook bestuurlijk en zakelijk. Want het duurste stadion van Nederland bouwen voor een club op de twaalfde plaats, net voor PEC en Emmen: dat is een vlag op de spreekwoordelijke modderschuit en vooral een risicovolle investering.

FD.nl