Feyenoord en gemeente Rotterdam willen nieuw stadion aan de Maas

De voetbaltempel moet verrijzen op locatie The Strip, bekend als ‘Veranda West’. Daarmee wordt De Kuip niet herbouwd op de huidige plek.

Voetbalclub Feyenoord en de gemeente Rotterdam zetten in op een nieuw voetbalstadion aan de Maas. Locatie The Strip, bekend als ‘Veranda West’, geniet de voorkeur van zowel de voetbalclub als het gemeentebestuur. De voetbaltempel zal centraal komen te staan in een te ontwikkelen gebied onder de naam Feyenoord City.

Daarmee vervalt de optie dat De Kuip op de huidige locatie ver- of herbouwd wordt, in de zogenoemde Stadiondriehoek. Wel willen de betrokken partijen de Kuip grotendeels laten herrijzen op aan de Strip aan de Maas. Op de voorkeursplaats komt het nieuwe stadion niet ver te staan van de huidige Kuip; iets meer richting het stadcentrum én deels in de Maas. Een derde locatie die bekeken werd, was ‘Veranda Oost’.

De voetbalclub en gemeente stellen in een gezamenlijk perscommuniqué:
“Na afweging van alle voor- en nadelen van de verschillende locaties is The Strip (Veranda West) de voorkeursvariant van zowel Feyenoord als ook die van de Gemeente Rotterdam. Feyenoord City kan op deze plek dermate attractief zijn dat een sluitende financiële exploitatie is gegarandeerd. De komende maanden wordt de voorkeursvariant verder uitgewerkt en ontworpen.”

Feyenoord City
Het is de bedoeling dat de nieuwe Kuip het middelpunt wordt van Feyenoord City, een gebied met daarin ook onder meer winkels, huizen, kantoren, hotels en faciliteiten voor breedtesportactiviteiten. President-commissaris Gerard Hoetmer van Feyenoord is tevreden met de nieuwe locatie:

“Een stadion waar de club mee vooruit kan in de bovenste regionen van de nationale competitie en daarmee ook Europees. Bovendien en met trots hebben we zo een blijvende bestemming voor de Kuip als het thuis van onze supporters.”

Stadionsoap
Over de plaats van een nieuw stadion voor Feyenoord wordt al jarenlang gesteggeld. Na twee mislukte pogingen – in 2013 klapte het plan voor nieuwbouw, vorig jaar ging vernieuwbouw van de oude Kuip niet door, moet Veranda West dé locatie worden die de komende tijd verder wordt ontwikkeld. In de zomer wordt een volgende rapportage verwacht.

NRC.nl