Feyenoord levert zich uit aan Goldman Sachs

Het was alweer een tijdje stil rond het luchtkasteel aan de Maas dat Feyenoord wil laten bouwen. U weet wel, dat nieuwe stadion dat €450 miljoen kost, en met het de hele gebiedsontwikkeling eromheen €1 miljard.

En waaraan de belastingbetalert in Rotterdam €40 miljoen aandelenkapitaal in het stadion + €60 miljoen voor grond + €35 miljoen infra eromheen mag meebetalen. Dat belastinggeld is hard nodig, omdat Feyenoord een van de duurste stadions van Europa wil gaan bouwen. En dat terwijl de eredivisie nou niet echt bekendstaat om de gigantische tv-gelden die er betaald worden in vergelijking met pak ‘m beet de Premier League of de Primera División. Zetten we er voor de gein eens een paar van die recent gebouwde dan wel te bouwen Europese voetbaltempels op rijtje, met de bespeler en diens jaarlijkse begroting.

Premier League-prijskaartje
Uit het (niet complete) lijstje blijkt dat Feyenoord een stadion wil bouwen met Premier League allure, en dito prijskaartje. Maar met een begroting die daar ver bij achterblijft. Desalniettemin stemde de gemeenteraad vorig jaar mei in met het plan. Rotterdam neemt voor €40 miljoen aandelen in de tent. Wel met de afspraak dat de projectorganisatie van Feyenoord City aan de slag zou gaan met de financiering. En dat er op 1 januari 2018 een contract zou zijn gesloten met de gemeente om gezamenlijk de verwachte problemen met de mobiliteit rond het nieuwe stadion op te lossen. Afgelopen week kreeg de gemeenteraad een update. Wat bleek? Dat contract is er nog niet. De financiering is ook nog niet rond. En de benodigde Milieu Effect Rapportage blijkt uit 2009 te stammen en staat op het punt te verjaren.

Strop
Maar ondertussen zitten er, vertelde verantwoordelijk wethouder Visser, wel 60, 70 man te werken aan het stadionplan. En die hebben ook kinderen, hypotheken en alles. Dus gaat de projectorganisatie vast een overbruggingskrediet van €17,5 miljoen regelen om salarissen te betalen. Voor die lening komt Feyenoord uit bij Goldman Sachs. Geen enkele Nederlandse bank stopt nog geld in betaald voetbal. De vraag is in welke strop Feyenoord zijn hoofd heeft moeten steken om wel €17,5 miljoen bij Goldman Sachs te krijgen. Ook de gemeenteraad maakt zich daar zorgen over. Raadslid Jos Verveen, de enige D66’er die tegen de nieuwbouwplannen was en pardoes zonder pardon de fractie uit werd geknikkerd, vreest dat Feyenoord City het huidige Feyenoord-stadion De Kuip in onderpand geeft aan Goldman Sachs.

Geen plan B
De raad was ook benieuwd wat plan B is qua aflossing van die €17,5 miljoen mocht Feyenoord City onverhoopt niet doorgaan – niet ondenkbaar gezien het hoge luchtfietsgehalte. Het antwoord van wethouder Visser is even kort als verontrustend. ‘Er is geen plan B.’ Slik. En zo levert Feyenoord zich met een in de kern onrendabel vastgoedproject uit aan een van de meeste beruchte zakenbanken van Wall Street. Feyenoord-directeur Jan de Jong gaf intussen vast een voorzetje voor een scenario als het fout gaat. ‘Het houdt niet op bij €40 miljoen, maar het begint pas bij die €40 miljoen’, verwees hij omineus naar de gemeentelijke bijdrage. VI meent te weten dat in achterkamertjes wordt gewerkt aan een plan om €200 miljoen gemeenschapsgeld in het stadion te duwen. Wat Visser dan weer mocht ontkennen. Nu ja, mocht het allemaal mislopen, dan is er nog een escape. Dezelfde wethouder Visser gaat ook over de verkoop van de Rotterdamse aandelen Eneco, die de stad zomaar €1 miljard kan opleveren. Wij voorspellen u alvast: in 2024 speelt Feyenoord in een door Volker Wessels gebouwde Eneco Arena waar de gemeente minstens voor €200 miljoen euro aan publiek geld in heeft moeten pompen.

DasKapital.nl