Feyenoord moet structureel in top 3 eindigen voor levensvatbaarheid nieuw stadion

Voor een succesvolle exploitatie van het geplande nieuwe stadion moet voetbalclub Feyenoord structureel in de top 3 van de Eredivisie eindigen en kans maken op Europees voetbal. Als de club gedurende langere tijd niet in de nationale top meedraait zal dit een ‘aanzienlijke negatieve’ invloed hebben op de resultaten van het stadion.

Dit zei Richard Cheesman, projectleider bij International Stadia Group (ISG), vrijdag in een toelichting op de analyse die het onderzoeksbureau heeft gedaan naar de verdienplannen voor het €365 mln kostende nieuwe stadion aan de Maas. Hij gaf verder aan dat ISG positief oordeelt over het verdienmodel, maar dat het op bepaalde punten bijgesteld moet worden.

De plannen voor een nieuw stadion zijn onderdeel van het Rotterdamse prestigeproject Feyenoord City. Dit omvat ook de bouw van woningen, winkels en hotels rond het stadion.

Negen keer buiten top 3
‘De basis voor onze analyse is dat Feyenoord vaak in de top 3 eindigt en mee kan doen aan de kwalificatierondes voor de Europa League of de Champions League’, aldus Cheesman. Elk jaar hoeft volgens hem niet per se, maar de club en het stadion kunnen zich niet veroorloven geregeld buiten de nationale top te eindigen.

Feyenoord Phase 2 Presentation for Discussion (October 5 2018 FINAL).pdf

In de afgelopen twintig competitierondes is Feyenoord negen keer buiten de top 3 geëindigd. In de zeven voetbalseizoenen 2004/2005 tot en met 2010/2011 viel Feyenoord zelfs elk jaar buiten de top 3, met een dieptepunt van een tiende plaats in 2010/2011. In het seizoen 2016/2017 werd de club voor het eerst in achttien jaar kampioen.

De Rotterdammers doen dit seizoen niet mee aan de lucratieve Europese voetbalcompetities. Feyenoord werd uitgeschakeld in de voorronde van de Europa League.

Feyenoord eist garantie
De druk op directeur Jan de Jong van Feyenoord wordt dus groot om tot grote sportieve prestaties te komen in het nieuwe stadion. De Jong op zijn beurt eist daarom een gegarandeerd hogere vergoeding om het spelersbudget van de club te kunnen verhogen. De vergoeding moet omhoog van de huidige €17,5 mln naar €25 mln.

‘Dat willen we in beton gegoten zien’, zei een woordvoerder van Feyenoord vrijdag in een reactie. ‘Als we meewerken aan een plan van honderden miljoenen euro’s, dan moet de club daar ook beter van worden.’

De eis van een gegarandeerde minimumvergoeding heeft tot negatieve reacties geleid, vooral bij wethouder van Financiën en Grote Projecten Adriaan Visser. Volgens Visser is de eis van garanties nieuw. ‘Niet plezierig’, zegt hij bij RTV Rijnmond.

Visser: ‘Dat zou betekenen dat de rechten van Feyenoord voor die van de banken en de gemeente gaan. Dat was niet de afspraak.’ De gemeente steekt €40 mln in het eigen vermogen van het nieuwe stadion en koopt de grond onder het stadion voor €60 mln.

Vertrouwensbreuk?
Maar volgens een woordvoerder van Feyenoord is de eis van een gegarandeerde vergoeding van €25 mln niet nieuw voor de betrokkenen. ‘De Jong zegt dat al maanden in de gesprekken. Hij heeft dat nu ook in de openbaarheid gedaan.’

Of er sprake is van een vertrouwensbreuk is moeilijk te beoordelen. Visser zei eerder deze week een ‘heel goed’ gesprek te hebben gehad met de bestuurders van Feyenoord en van stadion de Kuip. ‘We gaan hand in hand verder.’

In het FD zei financieel bestuurder Carl Berg van Stadion Feijenoord in juni dit jaar overigens dat Feyenoord al in het eerste jaar van de ingebruikname van het nieuwe stadion kan rekenen op een vergoeding van €25 mln. Hij gaf echter geen garanties.

Wijzigingen verdienmodel
Het verdienmodel voor het nieuwe stadion heeft in ieder geval in grote lijnen de goedkeuring van ISG. Cheesman is bereid een goedkeurend stempel te vertrekken aan de financierende banken.

Maar Stadion Feijenoord moet nog wel enkele wijzigingen aanbrengen in de oorspronkelijke plannen. Zo is een deel van de inkomsten (verkoop eten en drinken, bezoek toeristen) te optimistisch ingeschat. In totaal gaat het om ongeveer €2 mln op een geschat bedrijfsresultaat van €39 mln.

Cheesman: ‘Aan de andere kant zijn de inkomsten uit business seats te laag ingeschat. Als daar een andere opzet in wordt aangebracht, dan biedt dan ruime compensatie.’

Recordomzet
Hoe belangrijk deelname aan Europese competities is voor Feyenoord, blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag over het seizoen 2017/2018. Door deelname aan de Champions League schoot de omzet omhoog naar €99 mln, waarvan netto €11,6 mln werd overgehouden.

Maar voor dit jaar, waarin er voor Feyenoord geen Europees voetbal is, verwacht de club een omzet van €68 mln en een negatief resultaat. Ondanks de sterk wisselende resultaten heeft de club de crisisjaren achter zich gelaten. Volgens de KNVB is Feyenoord financieel gezond.

FD.nl