Feyenoord werkt aan een plan voor €30 mln extra kapitaal voor nieuw stadion

De voetbalclub Feyenoord werkt aan een plan om €30 mln extra kapitaal op te halen voor de bouw van een nieuw stadion in Rotterdam. Hiermee moet de impasse over garanties voor een hoger spelersbudget worden doorbroken.

Dit bevestigen diverse bronnen rond de plannen voor de bouw van het stadion aan de Maas. Zij willen niet met naam worden genoemd. Met het extra kapitaal zou het totaal aan eigen vermogen in het stadion stijgen van de oorspronkelijke €90 mln naar €120 mln. De rest van definanciering bestaat uit bankleningen en ‘cumprefs’, cumulatief preferente aandelen zonder stemrecht.

Commissarissen bijeen
Woensdag komen de raden van commissarissen van de voetbalclub Feyenoord en van Stadion Feijenoord in een gezamenlijke vergadering bijeen. Een van de agendapunten is de extra kapitaalinjectie.

De druk is groot om tot een oplossing te komen; de gemeente wil eind deze maand duidelijkheid. Anders dreigt de planning in gevaar te komen. Daarnaast zijn er risico’s voor het draagvlak bij potentiële financiers en bij supporters.

Extra ruimte
‘Er komt een nieuw financieringsvoorstel waarbij er voor Feyenoord ruimte is voor een hoger spelersbudget, maar de afspraken met de gemeente en de banken overeind blijven’, aldus een bron. Volgens hem is duidelijk dat er extra financiering moet komen, het liefst in de vorm van eigen vermogen.

De extra ruimte zou er kunnen komen doordat er met het aanvullende kapitaal minder bankleningen of minder cumprefs nodig zijn. Hierdoor zouden de rentebetalingen kunnen dalen. Daarnaast wordt er dividend uitgekeerd op het aanvullende kapitaal.

In gevaar
In de afgelopen weken is de voortgang van het stadionproject in gevaar gekomen door een aanvullende eis van Feyenoord-directeur Jan de Jong. Hij wil de garantie hebben dat de voetbalclub uit het nieuwe stadion elk jaar minimaal €25 mln aan spelersbudget kan halen. Uit het huidige stadion, de Kuip, krijgt de club rond de €17,5 mln. ‘Anders gaat het wat Feyenoord betreft niet door’, zei De Jong in het AD.

Dit stuit echter op verzet van andere beoogde financiers, waaronder de gemeente Rotterdam. Een garantie aan Feyenoord zou betekenen dat zij als schuldeiser verder in de rij komen te staan. De gemeente wil €40 mln aan eigen vermogen verstrekken aan het stadion, naast aankoop van de grond en de aanleg van infrastructuur. Wethouder Financiën Adriaan Visser toonde zich ontstemd, en zei tegen RTV Rijnmond ‘een stevig gesprek’ te hebben gevoerd met Feyenoord.

Vrienden?
Hoe Feyenoord dat geld wil ophalen en bij wie is nog onduidelijk. In het verleden is de club voor het faillissement behoed door een groep bezorgde ondernemers, bekend als de Vrienden van Feyenoord. Aan een soortgelijke opzet kan nu worden gedacht. Of Feyenoord het geld zelf in het nieuwe stadion steekt of dat de verstrekkers dat doen, is nog open.

Een woordvoerder van Feyenoord City, de organisatie die het project leidt, wil geen commentaar geven. ‘Er wordt voor een oplossing naar verschillende opties gekeken. Dit is erg prematuur.’ Een woordvoerder van de club Feyenoord wil evenmin reageren.

Dringend
Er liggen woensdag nog andere dringende onderwerpen te wachten op de twee raden van commissarissen. Zo moet er duidelijkheid komen over een bijgestelde ‘business case’, zeg maar het verdienmodel van het nieuwe stadion. Eerder kwam ISG, een internationaal gespecialiseerd bureau, tot de conclusie dat sommige inkomsten te hoog waren ingeschat, andere te laag.

Bovendien moet het stadionontwerp worden aangepast omdat anders de bouwkosten, geraamd op €365 mln, worden overschreden. Door de hausse in de bouw lopen kosten snel op. Eerder werd bekend dat er €30 mln op het ontwerp moet worden bezuinigd.

FD.nl