Half 2018 besluit over stadionplan Feyenoord

Pas half 2018 wordt definitief groen licht verwacht voor de bouw van mega-ontwikkeling Feyenoord City op Zuid. Dan moeten de geldschieters uit binnen- en buitenland hun handtekening zetten onder de financiering van het project, inclusief de komst van een nieuw stadion.

Belangstelling voor deelname aan deze al eerder op ruim een miljard euro begrote metamorfose van het gebied tussen de Nieuwe Maas en de huidige Kuip is er volop, zegt projectleider Frank Keizer van Feyenoord City.

Behalve interesse van investeerders, zowel nationaal als internationaal, is er bijvoorbeeld een intentie-overeenkomst gesloten met ­Pathé voor de bouw van een nieuw bioscoopcomplex op de Strip, de toekomstige vijftien meter hoge verbinding tussen het nieuwe stadion en de Kuip. ,,De bios op de ­Veranda verhuist dan”, stelt hij.

De Strip moet een soort vermaakcentrum worden voor doordeweekse bezoekers van het gebied – gemikt wordt op jaarlijks zes miljoen personen – én de supporters die Feyenoord-wedstrijden bezoeken. Het idee is om Het Legioen zo vroeg mogelijk naar het gebied te lokken. ,,Zo’n twee à drie uur voor de wedstrijd.”

Feyenoord City begint inmiddels steeds meer vorm te krijgen. Naast de 63.000 plekken tellende voetbaltempel voor Feyenoord (start bouw 2019, oplevering seizoen 2022/23) komen er drie parkeergarages (dik 2.000 plekken) en wordt vanaf dan de huidige Kuip in drie jaar tijd verbouwd tot een complex met een ­atletiekbaan, een bierbrouwerij en woningen in de bovenste ring. ,,Dan kijken we ook of we op de huidige parkeerplaats kunnen beginnen met woningbouw. We mikken daar op ongeveer 800 woningen”, aldus Keizer.

Samenwerking
Dinsdag oordeelt het college van b en w over de plannen voor Feyenoord City. In maart buigt de gemeenteraad zich over deze ontwikkeling. Keizer: ,,Dan wordt bepaald of de stad de samenwerking met Feyenoord City wil aangaan.” De gemeente zal om een bijdrage van 40 miljoen euro in aandelen worden gevraagd om het stadion van om en nabij 400 miljoen euro mede te bekostigen.

Het doel is dat zowel stadion als club profijt heeft van de uitvoering van Feyenoord City. Wie investeert in bijvoorbeeld een hotel of een parkeervoorziening, gaat een licentie-overeenkomst aan.

In ruil voor een exclusief plekje in Feyenoord City, wordt volgens een verdeelsleutel periodiek een bedrag afgedragen. ,,Feyenoord vaart er wel bij dat het een aantrekkelijk gebied wordt waar zes miljoen mensen rondlopen. En dat die mensen geld uitgeven. Onder andere in de plint van het stadion, waar straks winkels en horeca zitten.”

AD.nl