Hoetmer: ‘Vrij zeker dat deze plannen doorgaan’

Gerard Hoetmer, de president-commissaris van Feyenoord, is overtuigd dat Feyenoord vanaf het seizoen 2022 in een nieuw stadion speelt. Na het afketsen van het BAM-plan heeft een groep van twintig mensen anderhalf jaar gewerkt aan Feyenoord City. “We zijn vrij zeker dat deze plannen doorgaan, anders dien je het ook niet in bij de gemeente”, spreekt Hoetmer vol vertrouwen.

Al jarenlang wordt er gesproken over een (ver)nieuw(d) onderkomen voor Feyenoord. Als het aan Hoetmer ligt, is die discussie eindelijk voorbij. “Dit is geen stadion sèc. Dit is Feyenoord City. Veel breder en groter dan alleen een stadion. Het stadion gaat een rol vervullen om 24/7 geld te verdienen. Iedereen heeft er een heel positief gevoel bij. We durven zelfs te zeggen dat we qua spelersbudget structureel tot de top van Nederland gaan behoren. Dit plan is zover, dat het een hele grote kans van slagen heeft. Ook omdat het in samenspraak met de gemeente is ontwikkeld.”

Sfeer
Veel Feyenoord-supporters zijn bang dat de sfeer van de oude Kuip verloren gaat bij een nieuw onderkomen. Maar die vrees is volgens Hoetmer ongegrond. “Natuurlijk hebben wij naar de oude Kuip gekeken, die heel veel positieve dingen heeft. Die nemen we mee en we willen een verbetering van alle faciliteiten, waardoor je momenteel inkomsten mist. In de nieuwe Kuip zit je nog dichter op het veld. En we nemen de ringstructuur over, dus een stadion met doorlopende tribunes. Het wordt een prachtig stadion, ook voor de komende vijftig jaar. Iets wat met de oude Kuip zeker niet lukt.”

Een van de redenen waarom andere plannen in het verleden sneuvelden, was een gebrek aan draagvlak. Communiceren is essentieel meent Hoetmer. “Zeggen wat we gaan doen. Dat kan niet elke dag van de week. 84 procent van de geïnterviewde supporters heeft ja gezegd tegen een nieuw stadion en maar 9 procent is tegen. Een grote groep is dus voor. Als we de plannen laten zien en de sfeer van de oude Kuip terughalen en versterken, dan verwacht ik dat onder die 9 procent ook een gedeelte zal zijn die de nieuwe Kuip zal steunen.”

Plan B
Mochten ook deze plannen niet doorgaan, zijn de consequenties groot voor Feyenoord, denkt Hoetmer. “Dan moeten we beseffen dat we de komende jaren op een lager niveau acteren qua spelersbudget. Als het niet doorgaat ligt het niet aan de mensen die er aan gewerkt hebben, want OMA is top van de wereld. Als het nu niet lukt, dan ligt het aan het aspect erbuiten. Dan moeten we naar plan B en beseffen dat we onder de top gaan spelen. Dat moeten we niet willen als stad en als club, en zeker niet als supportersschare.”

“Als dit het niet lukt, hebben we een probeem. Ik wil geen problemen, dus dit gaat gewoon lukken”, besluit Hoetmer.

Rijnmond.nl