‘Maak Feyenoordfans niet monddood’

Supporter Kristian vindt dat de clubleiding van Feyenoord censuur pleegt. Zijn spandoek ‘Stop Feyenoord City’ werd zondag tijdens de wedstrijd tegen Heracles Almelo (1-0 winst) verwijderd door twee stewards in de Kuip.

De Tilburgse Feyenoorder voelde zich verplicht om een signaal af te geven aan de clubleiding, maar wist dat hij in de problemen kon komen. Daarom nam hij het doek ongezien mee naar binnen, maar twee stewards namen het in beslag. ,,Ze gaven geen uitleg. Gisteren liet de club op Twitter weten dat een spandoek alleen mag als het positief is. Dat is censuur.”

Draagvlak
Kristian maakt zich zorgen om zijn club. ,,Feyenoord komt uit een diep dal en was in 2009 bijna failliet. Je ziet nu wat er bij FC Twente gebeurt, van topclub naar degradatiekandidaat.” Hij gelooft dat de directie geen tegenspraak duldt. ,,Feyenoord is een volksclub. Voor een megaproject als Feyenoord City moet een groot draagvlak zijn. Onder de supporters is dat er niet.”

Feyenoord-woordvoerder Raymond Salomon wijst alleen naar het clubbeleid. ,,Een spandoek is toegestaan als het vóór iets pleit, ter ondersteuning. Niet als je ergens tegen bent. Dit zijn de richtlijnen die de club al jaren hanteert.”

Ongemakkelijk
Kristian krijgt bijval van raadslid Jos Verveen, die in november vorig jaar uit de D66-fractie werd gezet en daarna zijn eigen partij Stadsinitiatief Rotterdam oprichtte. Verveen, fervent tegenstander van een nieuw stadion, ziet het weghalen van kritische spandoeken als censuur. ,,Als club moet je kritiek accepteren. Je kunt die signalen onder het tapijt vegen, maar de onvrede blijft. Ik krijg er een erg ongemakkelijk gevoel bij.”

Volgens Verveen gaat de club te ver. ,,Wat gaan ze doen als fans bijvoorbeeld met liederen protesteren tegen een nieuw stadion. Hun mond afplakken? Hen uit het stadion halen?” Hij vindt dat de clubleiding een kritisch geluid moet waarderen. ,,Veel fans zijn bezorgd om hun club, een teken van betrokkenheid. Maak Feyenoordfans niet monddood!”

AD.nl