Marco Borsato: de reddende engel van de Kuip

De ontwikkelingskosten voor een nieuw stadion hebben De Kuip net als het jaar ervoor zwaar in de verliezen gedrukt. Marco Borsato en de Duitse metalband Rammstein zorgden voor een lichtpuntje: vooral door hun optredens eindigde de gewone exploitatie nog met winst.

Dit blijkt uit het nog ongepubliceerde jaarverslag 2018/2019 van Stadion Feijenoord, eigenaar van de thuisbasis van voetbalclub Feyenoord. Dinsdagavond komen de aandeelhouders van het stadion bijeen voor hun jaarlijkse vergadering. Het verslagjaar loopt van 1 juli tot en met 30 juni.

Concertgangers lucratiever
Vijf uitverkochte concerten van Borsato in mei en juni en een eenmalig optreden van Rammstein eind juni stuwden de omzet met 16% naar €32,3 mln. Hieraan was het ook in grote mate te danken dat de exploitatie met een plus van € 531.000 werd afgesloten.

Bezoekers van concerten brengen meer geld in het laatje dan de gemiddelde voetbalsupporter. Zij brengen niet alleen meer tijd door in het stadion, maar besteden gemiddeld ook meer dan voetbalsupporters.

Van vaste huurder voetbalclub Feyenoord moest De Kuip het vorig jaar niet hebben. De eredivisieclub speelde maar een Europese wedstrijd. Het aantal Feyenoordwedstrijden daalde van 30 naar 24.

Eerste kwartaal valt tegen
Het is de vraag of het bedrijfsresultaat in het lopende boekjaar positief zal zijn. Uit de agenda van de vergadering blijkt dat in het eerste kwartaal een min van €287.000 werd behaald, slechter dan verwacht. Voor het huidige boekjaar staan er geen grote concerten op het programma. Voor het gehele jaar heeft het stadion een plus van €261.000 begroot. Ondanks de tegenvaller wordt nog wel een positief resultaat verwacht.

Gemeente helpt
Onder aan de streep kwam het verlies uit op €6,9 mln (tegen €6,5 mln het jaar ervoor). Dit resultaat werd net als in het voorgaande boekjaar sterk negatief beïnvloed door de ontwikkelkosten voor een nieuw stadion aan de Maas, die direct in het resultaat worden verwerkt.

Bedenker weg
Dinsdag is de laatste aandeelhoudersvergadering van Stadion Feijenoord met president-commissaris Cees de Bruin. De eigenaar van investeringsmaatschappij Indofin is een van de bedenkers van het nieuwe stadionplan. Hij geeft na zeven jaar het stokje door aan Pieter van Oord, ceo van het gelijknamige maritieme concern. Het argument voor zijn vertrek is dat De Bruin bij verlenging van zijn termijn boven de afgesproken maximale acht jaar zou uitkomen.

Voor de financiering hiervan is een brugkrediet van €17,5 mln afgesloten met de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Als het nieuwe stadion er komt wordt het brugkrediet terugbetaald uit de bouwfinanciering.

Dan moet ook het negatieve eigen vermogen van €1,9 mln weer worden opgekrikt. Een deal met de gemeente Rotterdam voorkwam eerder dit jaar dat het eigen vermogen nog verder verslechterde. Een eeuwigdurende, niet opeisbare lening van de gemeente van €7,9 mln werd eind juni omgezet in een preferent aandeel. Volgens de woordvoerder was deze omzetting een voorwaarde van Goldman Sachs voor het afsluiten van de brugfinanciering.

Stadion Feijenoord kijkt blijkens de agenda voor dinsdag naar eventuele andere maatregelen om het eigen vermogen te verbeteren. Details wil een woordvoerder hierover niet geven.

FD.nl