Na jaren bakkeleien eindelijk oplossing voor waterleiding onder nieuw stadion

Een oplossing is in zicht voor het langlopende geschil tussen Feyenoord City en waterbedrijf Evides over de waterleiding, die pal onder de bouwplek van het nieuwe stadion doorloopt. Twee stalen leidingen worden ter hoogte van de toekomstige voetbaltempel ‘overkluisd’ en blijven zo bereikbaar voor onderhoud en reparaties. Een derde, betonnen buis wordt uit de roulatie genomen.

Beide partijen bakkeleiden al sinds 2016 met elkaar, toen bleek dat Feyenoord City zo’n beetje bovenop de watertransportbuizen voor de stad en een deel van Zuid zou worden gebouwd. De vrees was dat een peperdure omlegging noodzakelijk zou zijn, waarbij al bedragen van 25 miljoen euro werden genoemd. Een deel van de kosten zou door Evides-klanten moeten worden opgehoest.

Dit sombere scenario lijkt nu van de baan. De stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas – die grond en opstallen verwerft op de bouwplaats van het stadion – neemt de betonnen buis over, en zorgt dat die op een aantal plekken wordt verwijderd. De fundering van het nieuwe stadion wordt zo uitgevoerd, dat de twee resterende pijpen (met water uit de Biesbosch naar het terrein van Evides in Kralingen en schoon water voor Zuid terug) geen gevaar lopen.

,,Over de basis van deze hele operatie zijn we het eens”, legt projectleider Frank Keizer van Feyenoord City uit. ,,Evides gaat groot onderhoud doen aan een tussenstation in de buurt van sportcomplex Varkenoord, en kan die betonnen buis dan meteen afkoppelen. De komende tijd werken we de plannen, en dan vooral het technische gedeelte, verder uit.‘’

Manager infra Robbert Wever van Evides bevestigt dat er principe-afspraken zijn gemaakt. ,,De angel is er uit‘’, zegt hij over de discussie met Feyenoord City. ,,We moeten nog wél onze handtekeningen zetten.”

AD.nl