Nieuw Feyenoordstadion moet €30 mln goedkoper

Feyenoord City gaat het voorlopig ontwerp van een nieuw voetbalstadion in Rotterdam aanpassen. Dat ontwerp blijkt mede door de hausse in de bouwsector €30 mln duurder uit te vallen dan eerst werd aangenomen.

Dat blijkt uit een geluidsopname van een besloten informatiebijeenkomst die in handen is van NRC. Bij het maken van een voorlopig ontwerp van het nieuwe stadion aan de Maas hield Feyenoord City rekening met een inflatie van 7% over de jaren tot oplevering in 2023. ‘Maar in 2018 zitten we al bijna op die 7%’, zegt Carl Berg, financieel directeur van Stadion Feijenoord.

In april dit jaar zei projectleider Frank Keizer in het FD dat de bouwkosten niet hoger mogen uitvallen dan €365 mln. Architect David Gianotten van OMA gaf toen aan geen signalen te hebben over grote kostenstijgingen. Maar het voorlopige ontwerp, dat is gemaakt op basis van een programma van eisen, blijkt nu dus toch aanmerkelijk duurder uit te vallen.

‘Dat heeft te maken met de inflatie maar ook met de eisen die zijn gesteld’, aldus een woordvoerder. ‘Het ontwerp gaan we nu aanpassen. Dat is ook onderdeel van de voortgang. Over drie maanden ligt er een definitief voorlopig ontwerp.’

Business case
Er wordt verder gewerkt aan een ‘business case 2.0’. Daarin worden de opmerkingen verwerkt die de International Stadia Group (ISG), dat de plannen van Feyenoord City analyseerde, onlangs heeft gemaakt over de inkomstenramingen.

Daarin zitten volgens ISG enkele te optimistische inschattingen, zoals de verwachting dat er jaarlijks 350.000 dagjesmensen het stadion zullen bezoeken. Ook de raming dat supporters gemiddeld zeven euro per bezoek aan horeca zouden uitgeven, een verdubbeling van hun huidige uitgaven, is niet realistisch.

In augustus sprak Feyenoord City nog over een ‘haalbaar en weloverwogen’ plan dat door ISG ‘positief beoordeeld’ was. De woordvoerder blijft ondanks de herziening bij deze uitspraak: ‘In de bijstelling gaat het om €2 mln op een totaal van €100 mln. Bovendien zegt ISG dat er in de zakelijke inkomsten een compensatie zit.’

Omstreden dossier
In 2019 moet er een definitief besluit worden genomen over de bouw van het stadion en het gebied eromheen, waar hotels, horeca en woningen gebouwd zullen worden.

Het stadiondossier heeft een lange en moeizame geschiedenis: er wordt al tien jaar gesproken over een verbouwing van de Kuip of de bouw van een nieuw stadion. Een deel van de supporters is tegen de plannen; ze noemen die onhaalbaar en betichten de club van wanbeleid. Zij zijn voorstander van een renovatie van De Kuip, het huidige Feyenoord-stadion.

FD.nl