Nieuw stadion Feyenoord in Maas

Feyenoord kiest locatie voor een nieuwe voetbaltempel. Na twee mislukte plannen mag het nu niet weer misgaan.

Feyenoord wil een geheel nieuw stadion bouwen aan de Maas. De voetbaltempel moet ten westen van de huidige Kuip komen, iets meer richting het stadscentrum van Rotterdam.

Dat maakte de club vrijdagavond bekend. De locatiekeuze wordt gesteund door het college van b en w van Rotterdam. Het stadion, dat deels in de Maas moet komen te liggen, krijgt 63.000 zitplaatsen, en zou zo het grootste voetbalstadion van Nederland worden. „Een stadion waar de club mee vooruit kan in de bovenste regionen van de nationale competitie en daarmee ook Europees”, stelt Gerard Hoetmer, president-commissaris van Feyenoord.

Volgende stap is dat het zakelijke plan en de financiële haalbaarheid voor deze locatie worden uitgewerkt. Het stadion moet een centraal punt worden in het project ‘Feyenoord City’, met winkels, huizen, kantoren, hotels en attracties. Ook moet het ontwerp van het stadion nog ontwikkeld worden, het Rotterdamse architectenbureau OMA van Rem Koolhaas is hierbij betrokken.

De gemeente liet Feyenoord kiezen uit drie potentiële stadionlocaties: één op de huidige plek van de Kuip en twee langs de Maas. Vernieuwbouw van de Kuip bleek complex en financieel onaantrekkelijk. De oostelijke variant – dicht tegen Eiland van Brienenoord aan – heeft als nadeel dat daar veel bedrijven uitgekocht moesten worden. In de nu gekozen locatie (Veranda West) moeten ook bedrijven worden uitgekocht – zoals de Gamma en Shell, die daar nu zitten – maar dat lijkt op minder problemen te stuiten.

De ‘oude’ Kuip blijft in de plannen goeddeels behouden, deze wordt omgebouwd tot een „multifunctioneel supporters-, sport-, leisure en wooncomplex”, meldt het persbericht.

De vorige twee pogingen voor een nieuw onderkomen mislukten – in 2013 klapte het plan voor nieuwbouw, vorig jaar ging vernieuwbouw van de Kuip niet door. Betrokkenen zijn er van doordrongen dat het deze keer niet weer fout mag gaan.

NRC.nl