Nog veel vragen over plannen Feyenoord City

Nadat eind vorig jaar de eerste plannen voor Feyenoord City werden gepresenteerd, mocht leden van de gemeenteraad woensdag voor het eerst hun zegje doen over de plannen met onder meer het nieuwe stadion. In april moet er een besluit vallen over de toezegging van 135 miljoen euro voor de plannen. Maar wat voor problemen en vragen liggen er nog? Metro brengt ze in kaart.

De strip
Veel raadsleden hebben nog wel wat vraagtekens bij de ambitieuze strip, waar woningen, hotels en winkels moeten komen. Deze straat moet het oude en het nieuwe stadion verbinden. Volgens de PvdA is dit een belangrijk onderdeel van het plan en moet de gemeente garanties geven dat deze er ook daadwerkelijk komt. De VVD wil zelfs dat eerste de strip wordt aangelegd en dan pas het nieuwe stadion.

De oude Kuip
De oude Kuip moet een plek worden met onder meer een brouwerij, woningen en sportgelegenheden. Het moet een publiekstrekker worden, net als het nieuwe stadion. Raadsleden hebben zo hun twijfels, want de Markthal blijkt na een paar jaar toch ook tegen te vallen. En als het hierbij ook misgaat, draait de gemeente op voor de kosten.

Parkeren
Volgens de planmakers zullen straks meer mensen met het openbaar vervoer komen en rukt ook de deelauto op. Maar onder meer de VVD heeft daar zo zijn vraagtekens bij en pleit voor meer parkeerplekken. De partij denkt dat anders de omliggende wijken weer volstromen met auto’s.

De supporters
Voor D66 en de SP is het van cruciaal belang dat de supporters en de club weer op één lijn komen. Nu zijn de verhoudingen verziekt. Eerder liet burgemeester Aboutaleb zich al kritisch uit over de houding van Feyenoord naar de supporters. Volgens raadslid Jos Verveen (D66) zit het overleg muurvast en is dit iets wat moet worden opgelost.

De financiën
In totaal is er 135 miljoen aan garantstellingen en bijdrages nodig van de gemeente. Volgens wethouder Adriaan Visser (Financiën) loopt de gemeente geen risico, maar de raadsleden twijfelen daaraan. Uit nieuwe onderzoeken blijkt dat er wel degelijk risico’s zijn. De partijen willen weten hoe de gemeente die gaat oplossen. D66 pleit zelfs voor het herschrijven van de plannen en het stadsbestuur gaat dat nu bekijken.

Metronieuws.nl