Pathé en andere bedrijven naar de rechter om ontwikkeling Feyenoord City

De voetbalclub heeft nog altijd geen definitief ja gezegd tegen de plannen voor een nieuw stadion. Toch zetten de gemeente en projectorganisatie Feyenoord City de gebiedsontwikkeling door. Een aantal bedrijven, waaronder bioscoop Pathé, stapt daarom naar de rechter. Want waarom zouden zij moeten inschikken, terwijl de miljoenen voor een nieuw stadion er nog niet zijn?

Opnieuw praat de gemeenteraad deze donderdag over Feyenoord City. Vorige week onthulde het AD dat de voetbalclub, die diep in de financiële problemen zit, een aanbod van 50 miljoen van vastgoedondernemer Aat van Herk heeft afgeslagen. Dat geld had gebruikt kunnen worden om de Kuip over te kopen en schulden af te lossen. Deze week ging het gerucht dat ook een grote investeerder in de nieuwbouwplannen is afgehaakt.

Reden voor Leefbaar-fractievoorzitter Robert Simons om Feyenoord City opnieuw op de politieke agenda te zetten. “Als er inderdaad een grote financier afhaakt, dan is het einde verhaal voor Feyenoord City. We moeten voorkomen dat we in dezelfde situatie komen als met het Warmtebedrijf: dat de gemeente straks vastzit aan een prestigeproject en miljoenen moet bijdragen omdat Feyenoord in de financiële problemen zit.”

In mei 2017 stemde de gemeenteraad in met de plannen voor Feyenoord City: een nieuwe woonwijk met als grote aanjager een nieuw stadion. In de oorspronkelijke planning zou de financiering op 1 januari 2019 rond moeten zijn, in december 2019 zou de eerste paal de grond ingaan. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is er nog geen geld, laat staan een paal in de grond. Bovendien is Feyenoord na een coronajaar van voetballen in lege stadions, ook in de financiële problemen gekomen.

Maar financiering of niet, de projectontwikkeling dendert door. Niet alleen de politiek, ook bedrijven in de omgeving beginnen zich daarover zorgen te maken. Onderzoekscollectief Spit en Vers Beton zagen een aantal beroepschriften in van bedrijven die volgende maand naar de Raad van State – de hoogste bestuursrechter – stappen, om het nieuwe bestemmingsplan tegen te houden.

Begrijp Hans Heijmen, één van deze bezwaarmakers, niet verkeerd. De exploitant van varend evenementenbureau Constant in Beweging is absoluut geen tegenstander van Feyenoord City. “Het is een mooi, ambitieus, typisch Rotterdams project. Dat juichen wij toe. Maar we zijn wel verbaasd dat ze nu al beginnen. Want Feyenoord heeft zelf nog niet eens ja gezegd tegen het nieuwe stadion.”

Constant in Beweging verhuurt schepen aan groepen voor feesten, partijen en congressen. De Rotterdamse opstapplek ligt aan de Piet Smitkade op de Veranda. Heijmen hoorde van een ambtenaar dat de gemeente in juni al wil beginnen met landaanwinning in de Nieuwe Maas, een paar honderd meter verderop. “Wij hebben daar geïnvesteerd in een ponton’, zegt Heijmen. Een ponton is een drijvend platform. ‘Dat willen we wel kunnen blijven gebruiken. Er komt een drie meter hoge strekdam. Kunnen wij met onze schepen dan nog veilig aanmeren? Wat zijn de gevolgen voor de bereikbaarheid?” Zolang dat niet duidelijk is, eist het bedrijf bij de rechter dat er een streep gaat door het nieuwe bestemmingsplan, de omgevingsvergunningen en de al afgegeven watervergunningen van Rijkswaterstaat en het waterschap.

Heijmen is één van de ongeveer tien ondernemers die volgende maand bij de Raad van State in beroep gaat tegen de gemeentelijke plannen met Feyenoord City. Onder hen zijn twee tankstations, Daka Sport, Shurgard, Pathé Bioscopen en Evides. Ook de Van Herk Groep, van de vastgoedmiljardair die Feyenoord een investering van 50 miljoen aanbood, stapt naar de hoogste bestuursrechter. Net als enkele tientallen omwonenden en supporters.

Rode draad van de beroepschriften: de gemeente loopt te hard van stapel door nu al een bestemmingsplan en een omgevingsvergunning af te geven, terwijl Feyenoord zelf nog altijd geen knoop heeft doorgehakt over de komst van een nieuw stadion, en de financiering ervan hoogst onzeker is.

Net als Constant in Beweging gaat ook Pathé naar de rechter. De bioscoop, met een vestiging bij De Kuip, zou in het nieuwe bestemmingsplan plaats moeten maken voor woningen. Daar wil Pathé best aan meewerken, maar het bedrijf heeft geen zin om zich vast te leggen op plannen die misschien helemaal niet doorgaan.

“Het is de omgekeerde wereld”, zegt advocaat Bart-Jan Walraven, die onder meer een groep omwonenden bijstaat. “Normaal gesproken moet bij het maken van een bestemmingsplan de financiële haalbaarheid zijn aangetoond. Maar nu is de financiering nog onzeker. Sterker nog, Feyenoord zelf heeft nog niet eens een besluit genomen. Het lijkt erop of de gemeente het bestemmingsplan heeft vastgesteld als een soort glossy om investeerders over de streep te trekken.”

Bron: Versbeton.nl