Politiek pal achter wethouder Visser: ‘Feyenoordbaas De Jong staat buitenspel’

Voorzitter Jan de Jong van Feyenoord moet zijn eis om in het nieuwe stadion bij voorrang een vergoeding van 25 miljoen euro te ontvangen laten vallen. Dat is de mening van de vrijwel complete gemeenteraad. Die debatteerde vanochtend met wethouder Visser (financiën, D66) over het conflict dat is ontstaan tussen Feyenoord en de stad.

Dat er een oplossing komt is cruciaal, want Feyenoord heeft de 40 miljoen euro aan aandelen van de gemeente Rotterdam hard nodig om de toekomstige voetbaltempel te financieren. Daarover zijn begin vorig jaar afspraken gemaakt met de toenmalige president-commissaris Hoetmer en oud-voorzitter Gudde. ,,Dat blijft ons uitgangspunt. En De Jong wist daar van”, sprak Visser.

Buitenspel
Raadsbreed werden de uitspraken van De Jong betreurd. ,,Hiermee heeft hij zichzelf buitenspel gezet”, sprak VVD’er Jan-Willem Verheij. ,,Er is één basis, en die is vastgelegd in het position paper voor het nieuwe stadion.” Leefbaar-raadslid Gerben Vreugdenhil: ,,Hoe zit het nu met de relatie tussen de stad en Feyenoord. Is er nog hoop op een goede afloop?”

En fractievoorzitter Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren: ,,Waarom De Jong dit doet? Nou, ik weet het wel. Zijn voorganger Gudde heeft een waardeloze deal gesloten. Die heeft de club uitgeleverd aan geldschieters. Maar dat wíst De Jong toen hij aan deze klus begon.”

Wethouder Visser, die gisteren met een brede delegatie van Feyenoord en de gemeente sprak, benadrukte nogmaals dat ‘de bal nu bij Feyenoord ligt’. ,,Dat hebben ze volgens mij goed begrepen. Feyenoord zal zelf op zoek moeten naar eigen vermogen om die 25 miljoen zelf te kunnen garanderen.”

Een woordvoerder van Feyenoord zei gisteren na afloop van het gesprek al dat Jan de Jong bij zijn eis blijft. ,,Zijn standpunt is helder. Daar is niets aan veranderd.”

AD.nl