Raad positiever gestemd over komst van Feyenoord City

De plannen voor de bouw van Feyenoord City lijken aan steun te winnen. Vrijwel alle fracties in de Rotterdamse gemeenteraad zijn op verschillende punten nog uiterst kritisch op onderdelen van deze mega-ontwikkeling in Rotterdam-Zuid, maar een positieve houding overheerst. ,,Het ziet er al een stuk beter uit dan de vorige keer’’, zei D66’er Jos Verveen vanochtend in de commissie bouwen en wonen.

Van alle partijen hebben vooral SP, de Partij voor de Dieren en de VVD de meeste moeite met de bouw van een voetbaltempel voor Feyenoord en de ontwikkeling van de rest van Feyenoord City, eerder op zo’n 1,5 miljard euro begroot. Ze vrezen problemen op het gebied van de financiering, exploitatie en mobiliteit. VVD en SP pleiten voor een metroverbinding met de Kralingse Zoom, om het gebied bereikbaar te houden.

Fractievoorzitter Jeroen van der Lee van de PvdD trok het felst van leer: ,,Ze verwachten 300.000 bezoekers aan het stadion buiten de wedstrijden om. Dat gaat echt niet gebeuren. Misschien dat je op 30.000 uitkomt. Dit plan wordt op drijfzand gebouwd. En een molensteen om de nek van Feyenoord.’’

Verantwoordelijk wethouder Adriaan Visser (D66, sport) heeft al eerder gezegd dat hij hoopt op de steun van een overgrote meerderheid in de Rotterdamse raad. Die moet besluiten over een aandelenpakket à 40 miljoen euro in het nieuwe stadion, 60 miljoen euro voor het verwerven van de bouwgrond en 35 miljoen euro voor infrastructuur. Op 20 april wordt een knoop doorgehakt.

Visser meldde hoopvol te zijn over de gesprekken die worden gevoerd met andere geldschieters, om zo de totale bouwkosten van 365 miljoen euro voor het nieuwe stadion bij elkaar te krijgen. ,,Dat zijn betrouwbare partijen, geen rare kandidaten. Er zit zelfs een grote Amerikaanse investeringsbank bij’’, sprak hij. Eind dit jaar moeten de eerste intentieverklaringen van de banken binnen zijn, eind volgend jaar moet de financiering rond zijn. ,,Maar Feyenoord City is degene die met de banken praat, niet ik. Wij storten alleen die 40 miljoen.’’

AD.nl