Rekenkamer Rotterdam neemt bouwplannen Feyenoordstadion onder de loep

De Rotterdamse Rekenkamer begint na de zomer met een onderzoek naar de vergevorderde plannen voor een ruim €400 mln kostend nieuw voetbalstadion aan de Maas. De gemeentelijke controleur wil meer zicht krijgen op de risico’s die de gemeente loopt in dit prestigieuze project. Rotterdam wil tientallen miljoenen euro’s investeren in het stadion.

Directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer bevestigt dat het onderzoek er komt. Het jaarverslag 2018 hield het nog bij een ‘mogelijke beoordeling’, maar volgens Hofstra staat nu vast dat de Rekenkamer met het project aan de slag gaat. ‘Eind van dit jaar moet het klaar zijn’, zegt hij.

Dit betekent dat de bevindingen kunnen worden meegenomen in het politieke debat dat naar verwachting volgend jaar losbarst over het stadionproject. In de eerste helft van 2020 moet de gemeenteraad een eindoordeel geven over de financiële betrokkenheid van de stad bij het nieuwe stadion.

Meer expertise
Bankier en gemeenteraadslid Dennis Tak (PvdA) verwelkomt het onderzoek. ‘Het is een ingewikkeld project. Hoe meer expertise er naar kijkt, hoe beter.’ Tak hoopt op een uitgebreide risicoanalyse. ‘Hoeveel financiële risico’s loopt de gemeente uiteindelijk als het fout gaat?’ De kracht van de Rekenkamer is volgens Tak dat het instituut ook alle vertrouwelijke stukken mag inzien.

De gemeente heeft een onmisbare financiële rol in de komst van de nieuwe voetbaltempel van de voetbalclub Feyenoord. Het stadion is een prominent onderdeel van Feyenoord City, een omvangrijk project voor gebiedsontwikkelingsproject in Rotterdam-Zuid.

Aandelen gemeente
De stad is van plan €40 mln te steken in het stadion, in ruil waarvoor de gemeente een belang van maximaal 49% krijgt in het stadion. Bovendien koopt de gemeente de grond onder het stadion voor €60 mln. Die grond wordt daarna in erfpacht uitgegeven aan het nieuwe stadion.

Hofstra zegt zich op drie zaken te zullen richten. De eerste is de investering van €40 mln in het kapitaal van het nieuwe stadion. ‘We gaan onderzoeken of deze investering een publiek belang dient.’ Volgens de wet mogen gemeenten alleen middelen uitzetten als dit past bij hun publieke taak.

Erfpachtconstructie
Een ander aspect is hoeveel risico de investering van €40 mln met zich meebrengt. Moet de gemeente nog verder bijspringen als het tegenzit? Verder wordt de erfpachtconstructie onder de loep genomen. Hofstra: ‘Kunnen de erfpachtverplichtingen door het stadion worden nagekomen, ook als het aantal bezoekers tegenvalt?’

Om dit te kunnen beoordelen zal de Rekenkamer volgens Hofstra de businesscase (bedrijfsplan) van het stadion, dat al enkele keren is aangepast, aan een kritische blik onderwerpen.

FD.nl