Spectaculaire vogelvlucht boven toekomstig Zuid met Feijenoord XL

Het plan Feijenoord XL moet een fiks deel van Rotterdam-Zuid opstuwen in de vaart der volkeren, en dat is prachtig te zien op deze spectaculaire ‘vogelvlucht’ boven het gebied.

Met allereerst ruim zicht op een strakke brug over de Nieuwe Maas, het toekomstige Feyenoordstadion (63.000 plekken) op de rivieroever, en aan de westkant van de huidige Kuip een kersvers park, dat de mega-ontwikkeling Feyenoord City aan de oude wijken Hillesluis en Bloemhof moet hechten.

Een grote club prominenten uit de Rotterdamse vastgoedwereld is verantwoordelijk voor deze ambitieuze blik in de toekomst, die al met het college van b en w is besproken. Hoofdmoot is de bouw van minimaal 8.000 woningen op de linker Maasoever, bedoeld voor gezinnen met een smalle beurs en mensen die meer te makken hebben. De bebouwing duikt vooral op rond monumentale Kuip en de wijk Veranda.

Woordvoerder Hamit Karakus, oud-wethouder van Rotterdam: ,,We zijn zeker niet van plan elke vierkante meter vol te bouwen. Wat we ook doen is veel groen in dit gebied aanleggen, én voldoen aan de wateropgave. We trekken de Nieuwe Maas als het ware de wijk in. Het wordt een levendig stuk stad, met veel variatie.’’

Brede steun
Feijenoord XL kan inmiddels rekenen op brede steun in de Rotterdamse gemeenteraad. De VVD noemde dit al ‘het vliegwiel voor Zuid’ en Leefbaar sprak over een ‘winstverdubbelaar’. Corporaties Woonbron en Woonstad zijn betrokken bij dit initiatief, presentaties zijn gegeven aan onder andere Dura Vermeer, TBI, VolkerWessels, Heerema, Bayards, VNO-NCW, het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ), Feyenoord City en de pensioenfondsen PGGM en APG.

Volgens Karakus kunnen onderdelen van Feijenoord XL – met name de woningbouw – al snel van de grond komen. In de groene zone bij het spoor wordt voorzien in een NS-station, de toekomstige brug moet een zegen zijn voor Zuid én Noord. ,,Want de oeververbinding geeft bijvoorbeeld een flinke impuls aan het Brainpark. En als in het stadion wordt gevoetbald, kan rondom de EUR veel parkeerplek worden gevonden. De hele stad vaart hier wel bij.’’

Doordat dit stuk Zuid meer één geheel wordt, profiteren ook de oude wijken. ,,Woningen in Hillesluis en Feijenoord zullen flink aan waarde winnen. Bovendien kunnen we ook de randen van het park mooi bebouwen’’, luidt de uitleg. Fracties in de gemeenteraad hopen dat Feijenoord XL wordt meegenomen in de bespreking van de gebiedsvisie Stadionpark, waaraan het college onlangs zijn goedkeuring gaf.

AD.nl