Sportclub laat ‘wijze mannen’ kijken naar deal over Kuipaandelen

Sportclub Feyenoord zet zijn aandelen in de Kuip voorlopig nog niet in de verkoop. Eerst gaat een commissie van vijf personen onderzoek doen naar de wijze waarop het meerderheidsbelang in Stadion Feijenoord van de hand wordt gedaan. Dat hebben de leden van de sportclub gisteravond bepaald.

Bij tegenstanders van het nieuwe stadion bestond de vrees dat de aandelen – 52 procent van het totaal – tijdens de vergadering op Varkenoord zouden worden verkocht aan de organisatie die bezig is met het toekomstige onderkomen van Feyenoord. Om die eventuele zet te pareren, had de stichting Vrienden van de Kuip afgelopen vrijdag al een bod gedaan op de aandelen. Dat voorstel werd uiteindelijk niet in stemming gebracht.

De transactie wordt pas afgerond, als de geplande voetbaltempel aan de Nieuwe Maas er werkelijk komt. Loopt dit project spaak, dan blijven de aandelen gewoon bij de sportclub. ,,De commissie heeft vanavond de volle steun van de leden gekregen’’, zei voorzitter Wim Voots na afloop.

Als het nieuwe stadion er komt, worden de aandelen te zijner tijd ondergebracht in de stichting Kromme Zandweg. Zeggenschap daarover hebben Stadion Feijenoord, de club Feyenoord en de Sportclub. Die krijgt in ruil voor het afstaan van de aandelen een jaarlijkse vergoeding. Oud-voorzitter Fortuin, nu voorzitter van de Vrienden van de Kuip: ,,Dat gaat jaarlijks om 275.000 euro en dat 40 jaar lang, dus in totaal meer dan 10 miljoen euro.‘’

AD.nl