Staalreus HSM haakt af voor bouw van nieuw stadion: ’te risicovol’

Met het afhaken van het Schiedamse bedrijf HSM is het ‘staalpact’ dat het nieuwe stadion van Feyenoord wil bouwen één partner kwijtgeraakt. De staalreuzen Heerema en Hollandia azen nog steeds op deze superklus op Zuid, maar nu met aluminiumbouwer Bayards.

Directeur Jaco Lemmerzaal van HSM zegt het project ‘te risicovol’ te vinden. Dat risico betreft overigens niet het plan zelf, maar het feit dat deze onderneming niet thuis is in de stadionbouw, legt hij uit. ,,Het aandeel dat voor ons interessant zou zijn, is heel beperkt’’, klinkt het. ,,Dus we hebben ons uit dat stadion teruggetrokken. We zijn veel meer geïnteresseerd in een derde stadsbrug. Maar dat is een apart project.’’

Ondertussen denken Heerema, Hollandia en Bayards wél goede kans te maken om de gunst van Feyenoord te winnen. Als ‘Rijnmond-bedrijven’ zitten ze dicht bij het vuur en willen voor volop werkgelegenheid op Zuid zorgen, wat één van de belangrijkste voorwaarden is om deze klus binnen te slepen. Het idee is om stadiondelen vooraf te fabriceren en over de rivier aan te voeren naar de bouwplaats op de oever van de Nieuwe Maas.

Gecharmeerd
Volgens bestuursvoorzitter Koos-Jan van Brouwershaven van Heerema is het ‘een beetje stilletjes’ rond de stadionplannen. ,,Feyenoord City maakt ook pas op de plaats. Ze laten wel doorschemeren dat ze gecharmeerd zijn van onze ideeën. Zeker van ons uitgangspunt om mensen op Zuid te laten meeprofiteren, onder andere op het gebied van werkgelegenheid. Maar op dit moment heeft Feyenoord van ons even niets nodig.’’

Feyenoord werkt momenteel aan een opfrissing van de businesscase voor het nieuwe stadion. Een eerste versie bleek op sommige punten te optimistisch te zijn, bijvoorbeeld wat betreft de omzet van de horeca en het aantal bezoekers. Dat zou jaarlijks 2 miljoen euro schelen. Bovendien moest nog 30 miljoen euro worden bezuinigd op het ontwerp. Voor het einde van het jaar wordt een nieuwe versie van het ondernemingsplan verwacht.

AD.nl