Wat vindt u? Alsnog de Kuip renoveren? Of nieuw?

Formeel is de komst van een nieuw stadion als trekpleister voor het prestigieuze Feyenoord City nog allesbehalve gelopen koers. De toegezegde financiële aandeelhoudersinjectie van de gemeente Rotterdam wordt alleen uitbetaald als Feyenoord een levensvatbaar startplan heeft. De China-deal is een eerste opstap. Met de bereikbaarheidsstudie was het al te laat. De gezamenlijke besturen van de voetbaltak bij Feyenoord en de N.V. Stadion beseffen zich geen enkele misstap te kunnen veroorloven, want het gaat om schrikbarende bedragen. Bovendien krijgt de gemeenteraad na de verkiezingen voor driekwart een ander gezicht. Ook de kans dat veel wethouders zullen terugkeren is klein.

Stadsinitiatief Rotterdam, de nieuwe politieke partij van Jos Verveen, ondersteunt in zijn verkiezingsstrategie initiatieven uit de stad, maar ze moeten wel financieel verantwoord zijn. ‘’Als overheid 40 miljoen investeren in een nieuw commercieel voetbalstadion vinden we onverstandig. Daar is belastinggeld niet voor bedoeld. Bovendien kleven er aan het plan onverantwoorde risico’s. Als het aan de planmakers ligt, wordt het één van de duurste stadions van Europa: 365 miljoen euro. De kans dat Feyenoord en de stad hierdoor in financiële problemen komen, is veel te groot. Dan moet de belastingbetaler extra geld op tafel leggen of nog erger: vallen club en stadion in buitenlandse handen. Als de aflossing en rente niet meer kunnen worden betaald, zal de bank het namelijk verkopen aan de hoogste bieder’’, schrijft Verveen.

‘’En waarom zouden we dit risico nemen als het Rotterdamse initiatief ‘ReddeKuip’ heeft laten zien dat een Rotterdamse renovatievariant ook tot de mogelijkheden behoort en dat daar helemaal geen belastinggeld voor nodig is? Ook deskundigen als Wim van Sluis, Hans Vervat en voormalig stadiondirecteur Jos van der Vegt gaven in 2014 al het advies om voor renovatie te kiezen. We kunnen ons voorstellen dat veel Rotterdammers onder de indruk zijn van de plaatjes van een stadion half in de Maas, maar onder aan de streep moet het wel betaald kunnen worden. Risico nemen hoort erbij, maar gokken met belastinggeld vinden we onverstandig. Als Feyenoord zou graag nieuwbouw wil, dan moeten ze dat maar zonder bijdrage van de belastingbetaler doen. Lukt dat niet, dan is en blijft renovatie van De Kuip zonder overheidsgeld de enige en beste oplossing!’’

Dagblad010.nl