Waarom de tekening van het Feyenoordstadion geen definitief ontwerp is, maar het zoveelste plaatje

Een nieuw hoofdstuk rond het nieuwe stadion van Feyenoord: het definitief ontwerp is naar buiten gebracht. Nou ja, definitief?

Plaatjes circuleren al sinds 2014 en drie jaar geleden doken de eerste impressies op van een voetbaltempel pal aan de Nieuwe Maas. Een nieuw stadion moet Feyenoord meer inkomsten opleveren, zodat de voetbalclub vaker om de (internationale) prijzen speelt. Het iconische bouwwerk dient tegelijkertijd als aanjager voor de renovatie van Rotterdam-Zuid. Mooie plannen, jarenlang gepresenteerd met afbeeldingen waar niet te veel waarde aan mocht worden gehecht. Ondertussen stelde de gemeente in het vooruitzicht om 40 miljoen euro aan aandelen van het nieuwe stadion te kopen én jaarlijks 17,5 tot 25 miljoen euro over te maken naar Feyenoord als beloning voor het spelen in het complex. Ondanks die beloftes is de financiering nog steeds niet rond.

Maar nu ligt er een definitief ontwerp van architectenbureau OMA. Een definitief ontwerp, kortweg DO, is een architectenterm gebruikt voor tekeningen die gepaard gaan met een duidelijke begroting en die geen vragen meer openlaat voor de opdrachtgever.

Rekensom
Geen vragen meer? Projectbureau Feyenoord City, de opdrachtgever, meldde bij de presentatie er nog wel eentje te hebben: of de bouw binnen het budget van 365 miljoen euro blijft. Het projectbureau verwacht de uitkomst van die rekensom in december te hebben.

Dat is niet bepaald een detailvraag die nog openstaat. De essentie van een DO is juist dat de architect met z’n bouwplan binnen budget blijft. Als het definitieve ontwerp niet aan de belangrijkste eis voor het definitieve ontwerp voldoet, is het geen definitief ontwerp. Gisteren is gewoon weer de zoveelste impressie met een mooi verhaal gepresenteerd. En daar mag niet te veel waarde aan worden gehecht. Het projectbureau wint met deze manoeuvre tijd om de financiering rond te krijgen, maar verliest geloofwaardigheid.

AD.nl