Waarom Feyenoord nu NEE moet zeggen tegen nieuw stadion

B&W wil met financiële noodgreep van €6,5 miljoen voor plankosten stadion Feyenoord aan boord houden

Het plan voor een nieuw stadion voldoet nog steeds aan geen van de door Feyenoord gestelde eisen. De business case levert onvoldoende spelersbudget op, de bouwkosten zitten niet binnen budget en de financiering is nog altijd niet rond. Daarnaast kunnen de plankosten voor Feyenoord City niet meer betaald worden. Als Feyenoord nu moet besluiten, trekt het de stekker uit de plannen voor een nieuw stadion. De gemeente wil dit koste wat kost voorkomen en met een financiële noodgreep van €6,5 miljoen wil het de club aan boord houden. Het lijkt uitstel van executie, want ook deze noodgreep lost de problemen van het stadionplan voor Feyenoord niet op.

 

Stadion op Zuid - Factsheet Alle stoplichten Feyenoord op rood
(klik op afbeelding om te vergroten)

 

Architect en adviseurs profiteren

Stadion Feijenoord heeft bij Goldman Sachs €17,5 miljoen geleend voor de plankosten van Feyenoord City. Dit budget is inmiddels op, terwijl de planvorming voor het stadion nog lang niet bij de finish is. Sterker nog: het plan voldoet nog altijd aan geen van de door Feyenoord gestelde eisen. Zonder budget dreigt de planvorming per direct stil te vallen. Hoewel de gemeenteraad akkoord is gegaan met een gemeentelijke bijdrage van €40 miljoen, wil het College van B&W hier overheen gaan met een bijdrage aan de plankosten voor Feyenoord City via Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas.
Lost deze bijdrage de problemen van Feyenoord eigenlijk wel op? Nee, dat doet zij niet. Met de extra miljoenenbijdrage kunnen enkel architect OMA en adviseurs die werken aan de uitwerking van het Definitief Ontwerp naar Technisch Ontwerp van het stadion en het bestemmingsplan, worden doorbetaald. De zorgen over de business case, bouwkosten en financiering blijven. 

Uitstel van executie

De vraag is of deze financiële noodgreep geen uitstel van executie is. De planmakers van Feyenoord City hebben zich met de keuze voor nieuwbouw, de keuze voor de dure en complexe locatie aan de Maas, het bouwen in het water en de lening c.q. financiering, in een onmogelijke positie gewerkt. Het stadion is hierdoor naar schatting minimaal €150 tot €250 miljoen duurder dan nodig. Dit maakt de business case van Feyenoord verre van optimaal. De Rotterdamse gemeenteraad bevestigde onlangs de gemeentelijke bijdrage van maximaal €40 miljoen. Hiermee lijkt het financiële gat onoverbrugbaar en dreigt Feyenoord alsnog af te haken.

Alternatief

Ondertussen wordt de politiek ongeduldig en wordt de roep om een alternatief groter. Gebiedsontwikkeling in combinatie met vernieuwing en uitbreiding van De Kuip is mogelijk. De club realiseert hiermee dezelfde capaciteit, vierkante meters en inkomsten als met een nieuw stadion, voor minder dan de helft van de kosten. De Kuip biedt de club daardoor een duurzaam financieel voordeel. Door de fors lagere jaarlasten blijft er meer geld over voor spelers op het veld. Het wordt hoog tijd dat Feyenoord serieus naar dit alternatief kijkt.

 

Bijlagen

Factsheet: Alle stoplichten Feyenoord op rood